Navštivte také: Coworking33 - Sdílené kanceláře Břevnov
  • Titulní stránka
  • Krása a móda
  • Sex a vztahy
  • Zdraví a relax
  • Děti a rodina
  • Recepty
  • Horoskopy
  • Soutěže
  • Historie parfémů: Jak voněla Kleopatra, Madame Pomapadour nebo Afrodité?

    16.3.2012, Komerční sdělení

    Magie – tak se odpradávna označovala výroba parfémů – tajné umění přípravy vonných olejů je staré jako lidstvo samo a už ve starověkém Egyptě se používaly dodnes oblíbené přísady: růže, lotos, jasmín, bazalka, máta nebo ambra. Třeba královna Kleopatra si na voňavost opravdu potrpěla – dokonce i plachty jejích lodí byly napuštěny vodou z růží.

    Chcete vonět jako Kleopatra? V chemických laboratořích se povedlo analyzovat složení její vůně! Sežeňte si vonné oleje z myrhy, skořice, kardamomu, kosatce, lotosu, šafránu a majoránky. Podle dochovaných záznamů přesně takhle voněl parfém, jehož kouzlu podlehl i mocný Caesar. Vědcům se podařilo namíchat i vůně, které používal Napoleon nebo Marie Antoinetta. Jak to ale celé začalo?

    Soutěžte o luxusní víkend v Paříži s elegantním parfémem Crystal Glam l'Amour »

    Jak se ráno správně navonět?

    Kam kápnout parfém, aby nejlépe voněl? Zvolte dobře prokrvená místa – za uši, na zápěstí, do loketních a podkolenních jamek, na krk. Je také důležité vědět, že na oblečení a těle voní parfém jinak – lehčí vůně vynikne na oblečení lépe. Flakon nevystavujte horku a světlu. Vyzkoušet můžete třeba nový luxusní parfém plný kontrastů Crystal Glam l'Amour.

    Voníte? Pak máte šanci na úspěch!

    Navonět se každé ráno považuje mnoho z nás za běžný rituál. Věřte nebo ne, svojí vůní můžete ovlivnit mnoho věcí – třeba to, jaký partner se do vás zamiluje. Kapku oblíbeného parfému totiž rozehrává bitvu smyslů a vjemů. Už odpradávna se za pomoci parfémů a vůní dokonce obětovalo bohům, a když se parfémy začali vonět i lidé, stal se z nich nepostradatelný luxus. Ve světě, kde o nelibé pachy nebyla nouze, začala mít vůně stejný význam jako naditá peněženka.

    Jedny z prvních zmínek o parfému najdeme už ve starověkém Řecku – řecká bohyně Afrodité prý milovala vůni z lilií, kosatců, levandule nebo fialek. U řeckého dvora se dokonce každá část těla voněla jinou vůní – tak třeba kolena měla vonět po mateřídoušce a řasy po majoránce. Právě v Řecku se také poprvé objevuje stoprocentně přírodní značková kosmetika prodávaná pod značkou Mehallium.

    Afrodiziakum: Parfémy jsou i v Kámasútře

    [caption id="attachment_87417" align="alignright" width="300" caption="Nový luxusní parfém Crystal Glam l'Amour od Fleur de Santé vás okouzlí vůní malin nebo čokolády. FOTO: Fleur de Santé"]Nový luxusní parfém Crystal Glam l'Amour od Fleur de Santé vás okouzlí vůní malin nebo čokolády. FOTO: Fleur de Santé[/caption]

    Ani starověký Řím nemohl zůstat pozadu – oblíbené tu byly růže, kterými se voněly urozené dámy i kurtizány – právě vonné látky jsou totiž v mnoha kulturách považovány za významné afrodiziakum. Zmínky o tom najdete dokonce i v indické Kámasútře nebo ve starých spisech z Číny. Snad proto propadl vůním i Napoleon Bonaparte, který se lahvičkou kolínské denně snažil přehlušit zápach svých vysokých bot. Prý pak voněl po citronu a rozmarýnu.

    Přivoňte si ke krásné Paříži – moderními centru parfémů

    [caption id="attachment_87415" align="alignleft" width="300" caption="Vyhrajte úžasný výlet do Paříže pro dva s novým parfémem od Fleur de Santé. FOTO: Al Ianni (Flickr.com)"]Vyhrajte úžasný výlet do Paříže pro dva s novým parfémem od Fleur de Santé. FOTO: Al Ianni (Flickr.com)[/caption]

    Dnes je centrem parfumerského dění nádherná Paříž – právě tady se začal parfém kombinovat s luxusní módou a stal se žádaným luxusním zbožím. Nejnáročnější vždy bylo zásobovat francouzský dvůr – Versailles se dokonce přezdívalo parfémový dvůr. Třeba milenka Ludvíka XV. Madame Pompadour utratila ročně za parfémy a kosmetiku půl milionu franků – investovala hlavně do květinových vůní. Marie Antoinetta měla dokonce královského voňavkáře a vozila si celý kufr s flakony.

     

    Soutěžit o výlet do Paříže pro dva »

    SOUTĚŽ

    Vy se do romantické Paříže můžete vydat také – soutěžte o luxusní 3 dny v Paříži pro dva! Součástí zájezdu je také návštěva parfumérského domu nebo setkání s tvůrci parfému Crystal Glam l'Amour. Nechte se okouzlit vůní malin, ambry a čokolády!

    Ještě více parfémů nebo přírodní kosmetiky najdete na stránkách Fleur de Santé.

    Autor: Viola Katochvílová

    Přečtěte si také: