Navštivte také: Coworking33 - Sdílené kanceláře Břevnov
  • Titulní stránka
  • Krása a móda
  • Sex a vztahy
  • Zdraví a relax
  • Děti a rodina
  • Recepty
  • Horoskopy
  • Soutěže
  • Počátky tisku v Čechách

    8.5.2022, Komerční sdělení

    Všichni víme, co je moderní tisknutí dokumentů a jak to funguje. Jak ale tisknutí vzniklo, kde má své kořeny a proč má v naší zemi takovou tradici možná nevíte. Pojďte se to s námi dozvědět.

    Historie

    Historie tisku sahá až do dob Sumerů, kdy se znaky otiskávaly do hliněných destiček. Později v 9. století v Číně vzniklydeskové tisky. Přelomovou událostí však v historii tisku byl vynález knihtisku. Přesný rok není určen, ale odhaduje se, že to bylo okolo roku 1440. Vynalezl ho Johannes Gutenberg. Knihtisk fungoval na principu sestavených písmen a znaků do tiskové formy. Potom písmena byla rozebrána a připravena k použití nové tiskové formy. Jenomže jak to udělal? Odpověď zní z lisu na víno. Gutenbergova bible byla vůbec první knihou, která byla vytištěna. Vynález knihtisku byl přínosný k rozvoji gramotnosti ve společnosti, protože od té doby se mohly rychleji rozšiřovat vědomosti, myšlenky a příběhy.

    Historie tisku v českých zemí

    V Čechách, přesněji v Plzni, se psal rok 1468, kdy tady byla vytištěna první kniha, a to Trojánská bible, známá také jako Kronika trojánská. Díky tomu má v Čechách tiskařství svou tradici. Čeští tiskaři jsou pro historii tiskařství velice důležití, protože techniku knihtisku zdokonalovali. Byl to například Jiří Melantrich nebo Alois Senefelder, který vynalezl kamenotisk a první vícebarevný tisk. Dále Karel Klíč, který na začátku 20. let vynalezl metodu zvanou hlubotisk.

    19. a 20. léta

    Začátkem 19. století muž jménem Charles Babbage vynalezl prvního předchůdce tiskárny. V druhé polovině 20. století se začaly využívat děrné pásky. V roce 1964 spatřila světlo světa úplně první klasická tiskárna, a to pro Olympijské hry. Tento stroj tiskl časomíru. V roce 1977 byla vynalezena  první laserová tiskárna. Psal se rok 1984, kdy byla světu představena inkoustová tiskárna značky HP. Na konci 90. let se inkoustová tiskárna stává masově nejprodávanějším typem vůbec. S ní i rozšíření barevných tiskáren a kupování barev do tiskárny.

    Současnost

    S příchodem počítačů přišlo prosazování digitalizace. Myšlenka 3D tiskárny tu byla už v 80. letech, ale až v moderní době se ji podařilo realizovat, a to až okolo roku 2009. V dnešní době si můžeme vybírat z široké škály tiskáren, což může v tom nepřehledném množství strojů s mnoha vychytávkami v nás vyvolávat otázku, jak vybrat tiskárnu, aby nám vyhovovala.

     

     

     

    Přečtěte si také: