Navštivte také: Coworking33 - Sdílené kanceláře Břevnov
  • Titulní stránka
  • Krása a móda
  • Sex a vztahy
  • Zdraví a relax
  • Děti a rodina
  • Recepty
  • Horoskopy
  • Soutěže
  • Jak se starat o vaše šperky?

    23.6.2015, Alice Jendelová

    Správné uchovávání, zamezení styku s vodou a krémy a vhodné čistění. To jsou tři zásady pro udržení krásy vašich šperků. Jak toho nejlépe docílit?

    Která z nás by si nepřála zásnubní prsten s briliantem, ale víte, jak se o takový prsten starat, aby vám vydržel co nejdéle krásně jasný? Máme pro vás několik tipů, jak uchovávat své šperky a pečovat o ně.

    Správné uchovávání

    Nejdůležitějším pravidlem je se naučit vaše šperky uchovávat na správném místě. Ač se vám to nezdá, na šperky působí mnoho vlivů, a proto je třeba, aby každý šperk měl své místo. Máte několik možností, jak skladovat šperky. Nejčastěji využijete šperkovnice, stojany či různé nástěnky.

    Inspirujte se na internetu a zkuste si něco na skladování šperků vyrobit. Pokud se vrhnete do výroby celé šperkovnice, určitě nezapomeňte na měkký materiál, který zabrání odírání. Nejjednodušší je šperky navěsit na hřebíčky na stěnu. Zkuste být ale trochu kreativní a nakreslete na zeď například strom a do jednotlivých větví přitlučte hřebíky, ze kterých budou viset vaše korále. Výsledek bude připomínat vrbu.

    Pozor na krémy a vodu

    To, že voda vašim klenotům nesvědčí, je známá věc. Jsou ale šperky, které nosíme každý den, například zásnubní prsteny. Jak eliminovat jejich styk s vodou? Šperky každý den odložte na bezpečné místo, které není ve vlhku a nehrozí oděrky. Nespěte s nimi, neberte je do koupelny, nemyjte s nimi nádobí. Pozor si dejte také na krémy. Než si namažete ruce, vždy si prstýnky sundejte a nandejte si je, až se krém dostatečně vstřebá. Po příchodu z práce uložte šperky na své místo a noste je opravdu jen při příležitostech, které to vyžadují.

    Nejnamáhavějším kovem je stříbro, proto opravdu dbejte na to, aby nebylo ve vlhku, zvláště stříbrné náušnice jsou velmi náchylné, protože si je ženy často zapomenou sundat při mytí vlasů.

    Čištění šperků

    Šperky je třeba čas od času vyčistit a tady si dejte opravdu velký pozor na kov vašeho šperku. Zlaté šperky je třeba čistit jinými prostředky než stříbrné. Nemusíte ale vždy sahat po chemických prostředcích. Budete se divit, co se šperkem udělá jen otření do ubrousku, který je určen k ošetřování šperků. Hned se bude lesknout jako nový.

    Vždy se dostatečně informujte u klenotníka, jak nejlépe máte daný šperk čistit. Při nákupu dostanete od většiny prodejců doporučení, jak se o šperky starat. Obecně však platí, že když budete dodržovat zásady, které jsme vám uvedli, šperky vám pak vydrží krásné a budou vás opravdu zdobit.

    Přečtěte si také: