Navštivte také: Coworking33 - Sdílené kanceláře Břevnov
  • Titulní stránka
  • Krása a móda
  • Sex a vztahy
  • Zdraví a relax
  • Děti a rodina
  • Recepty
  • Horoskopy
  • Soutěže
  • Jak vybrat světla do kuchyně?

    26.8.2022, Komerční sdělení

    Osvětlení kuchyně rozhodně není věc, kterou byste měli odbýt. Má své zásady a vždy je dobré si osvětlení nechat navrhnout někým, kdo tomu rozumí. Na kuchyni dnes klademe velké nároky, chceme prostornou a kvalitní kuchyňskou linku, aby dlouho vydržela.

    Stejně tak dbáme na pohodlný kuchyňský stůl a židle, výkonné, a přitom úsporné spotřebiče, ale často zapomínáme na osvětlení kuchyně.

    Proč se vyplatí investovat do osvětlení kuchyně

    Právě v kuchyni trávíme mnoho času. Připravujeme jídla, krájíme suroviny a pracujeme s ostrými předměty. Je tedy nutné, abychom na práci dobře viděli. Přesto není většina kuchyní ideálně osvětlena. Kvalitní osvětlení kuchyně je nejen dokonale funkční, ale také přirozeně designové, takže může kuchyň ozvláštnit a působit velmi moderně.

    Centrální a vedlejší osvětlení

    Centrální osvětlení už dávno nestačí. Doby, kdy se osvětlení kuchyně vyřešilo jedním lustrem jsou už dávno pryč. Podívejte se, jak vyřešit osvětlení kuchyně – dozvíte se, jak důležité je kromě centrálního osvětlení také osvětlení vedlejší, především osvětlení kuchyňské linky. Jako centrální osvětlení jsou vhodné například bodovky nebo různé LED panely. Mělo by být intenzivní v denní bíle, ale rozhodně by nemělo být jediné osvětlení kuchyně.

    Osvětlení kuchyňské linky

    Zapomínat nesmíte na kuchyňskou linku. Osvětlení kuchyňské linky se dřív řešilo pomocí zářivek. Dnes se od tohoto trendu upouští a nahrazují je například výkonné LED pásky, které se instalují do korpusu horních skříněk kuchyně tak, aby dokonale a intenzivně osvětlovaly pracovní plochu kuchyňské linky. Většinou jsou skryté v profilu, který je zafrézovaný do dřeva. Právě LED pásky jsou moderním a designovým osvětlením kuchyňské linky.

    Osvětlení jídelního stolu

    Kromě centrálního osvětlení kuchyně a kuchyňské linky se řeší také osvětlení nad jídelní stůl. Tady můžete klidně experimentovat. Většinou se volí designové lustry nad jídelní stůl, které jsou spuštěny například 30 až 60 cm nad úroveň očí. Právě tento prostor nad jídelním stolem je dobré designově ozvláštnit, stane se tak dominantou kuchyně. Dbejte na to, aby vás osvětlení jídelního stolu neoslňovalo, ale přitom jste dobře viděli jídlo, které jíte.

    Ideální chromatičnost osvětlení kuchyně

    Chromatičnost světla, tedy jeho barva, by měla být dvojí. Zejména v případě osvětlení kuchyňské linky a světla okolo kuchyňské linky, doporučujeme chromatičnost v denní bíle, tedy okolo 3000 Kelvinů, ideálně nad tuto hranici. Ovšem při osvětlení jídelního stolu už volte chromatičnost nižší, spíše teplou žlutou, která je útulná a navozuje pocit harmonie – například 2 700 Kelvinů, případně ještě teplejší 2 300 Kelvinů.


     

     

    Přečtěte si také: