Navštivte také: Coworking33 - Sdílené kanceláře Břevnov
  • Titulní stránka
  • Krása a móda
  • Sex a vztahy
  • Zdraví a relax
  • Děti a rodina
  • Recepty
  • Horoskopy
  • Soutěže
  • Neohrožují crazy čočky zdraví očí?

    29.4.2012, Komerční sdělení

    Změnit si v minutě barvu očí nebo dokonce vyrazit na párty s kočičíma očima. V dnešní době žádný problém. Jsou však crazy čočky šetrné k vašim očím?

    Barevné kontaktní čočky se vyrábějí ze stejného materiálu jako obyčejné dioptrické čočky. Navíc je však do nich zatavena speciální barva. Ta je uložena v základním materiálu čoček (nejčastěji hydrogel), nepřijde tedy do kontaktu s okem.

    Poprvé navštivte kontaktologa

    Jestliže jste čočky nikdy dříve nenosili, navštivte kontaktologa. Každé oko je totiž jiné a čočka musí přesně padnout, jinak bude v oku nepříjemně tlačit a můžu i způsobit zánět. Odborník pečlivě vybere podle změřených parametrů čočky, které vám přesně padnou – zvolí přesný průměr i zakřivení.

    Barevné čočky a přespávání

    Dioptrické čočky se dnes už vyrábějí i tzv. kontinuální variantě, které je vhodná pro celodenní nošení i přespávání. Barevné čočky jsou však díky obsahu barvy méně propustné – k nepřetržitému nošení se tedy nehodí. Oko potřebuje neustálý přísun kyslíku a dlouhodobě snížený přísun (způsobený právě neustálým nošením málo propustných čoček) mu škodí.

    Crazy čočky a líčení

    Když už vyrážíte na párty a investovala jste do crazy čoček, jistě nezapomenete ani na vhodné líčení, které novou barvu očí ještě zvýrazní. Pro líčení a čočky však platí speciální pravidla. Když je nebudete dodržovat, můžete si přivodit podráždění oka a případně i zánět.

    Při líčení si nejdříve nandejte čočku. Jestli na ní poté ulpí prach z očních stínů, slzy ho odplaví. Kdybyste si však čočku nasazovala až po nalíčení, můžete si prachová smítka či částečky z barvy řasenky zanést pod čočku, odkud ji přirozeným mrkáním nedostanete.

    A před odličování čočku zase nejdříve vyjměte. Jednak odličovací mléka mohou obsahovat látky, které mohou strukturu čočky narušit, jednak nešetrným používáním odličovacích tamponů byste mohla čočku v oku posunout a ta by mohla odputovat až do zadní části oka, odkud se těžko dostává.

    Kontaktní čočky i ve své barevné variantě oko nepoškodí. Je potřeba je však denně čistit, používat kvalitní roztok na čočky a dodržovat pravidla nošení (např. čočky nepřenášet).

    Přečtěte si také: