Navštivte také: Coworking33 - Sdílené kanceláře Břevnov
  • Titulní stránka
  • Krása a móda
  • Sex a vztahy
  • Zdraví a relax
  • Děti a rodina
  • Recepty
  • Horoskopy
  • Soutěže
  • Jak vybrat matraci pro děti?

    6.11.2015, Komerční sdělení

    Vaše dítě stráví více než 40% svého života spánkem, během něhož roste a čerpá energii, a proto je opravdu důležité, věnovat výběru té správné matrace náležitou pozornost. Požadavky na výběr matrace se v průběhu vývoje vašich dětí neustále mění. Podle čeho tedy zvolit matraci pro miminko či dospívajícího jedince?

    Matrace pro nejmenší

    Kvalitní matrace je pro zdraví vašeho miminka opravdu důležitá. Při výběru matrace pro miminka musíme být obzvláště opatrní a ostražití. V první řadě je důležité, aby matrace vyplňovala celý prostor postýlky. A to proto, aby si děťátko nemohlo zaklínit nohu nebo ruku ve volném prostoru okolo matrace.

    Matrace musí stabilizovat tělo miminka v průběhu spánku a poskytovat bezprostřední oporu pro jeho páteř. Je důležité, aby měla matrace dostatečnou tloušťku a tvrdost. Příliš měkké matrace, například molitanové matrace či matrace s paměťovou pěnou, se pro miminka rozhodně nedoporučují, jelikož mohou zvyšovat riziko syndromu náhlého úmrtí.

    Vhodné typy matrací pro miminka

    1. Kokosová (organická) matrace - Matrace z kokosového vlákna je v posledních letech velkým hitem. Tento typ matrace má skvělé ortopedické vlastnosti a tvrdost. Zároveň je dobře prodyšná a neobsahuje žádné toxické látky, jelikož je vyrobena z čistě přírodního materiálu. Její nevýhodou je špatná možnost čištění, proto se společně s ní doporučuje používat chránič matrace.
    2. Pružinová matrace- Výhodou pružinových matrací je jejich prodyšnost a relativně snadné odvětrávání vlhkosti. Má také poměrně dlouhou životnost. Podobně jako u kokosové matrace se doporučuje používat chránič matrace, z důvodu špatné údržby pružinového jádra.
    3. Pěnová matrace- Pěnové matrace jsou poměrně oblíbené díky své cenové dostupnosti. Při jejich výběru je důležité sledovat tloušťku a tvrdost matrace. Také je třeba zaměřit se na bodový tlak a elasticitu.

    Na co dát tedy pozor při koupi matrace pro vaše nejmenší?

    • Dostatečná tloušťka matrace - alespoň 7 cm
    • Dostatečná tvrdost matrace - na stupnici tvrdosti od 1 do 5 je to 3 a více
    • Dobrá prodyšnost a teplotní regulace matrace
    • Kvalitní materiály

    Matrace pro předškolní a školní děti

    Zhruba ve čtyřech letech je už dítě odrostlé své dětské postýlce, a tak nastal čas, pořídit mu vlastní velkou postel. Při výběru matrace do jeho nové postele myslete na to, že dítě bude tuto matraci využívat přibližně 10 let. Do dětské postele jsou vyráběny matrace 60x120 cm, 70x160 cm, 80x180 cm a matrace 80x200 cm. Při koupi je důležité investovat do opravdu kvalitní matrace, než riskovat nekvalitní spánek dítěte či poškození jeho zdraví.

    Kritériem při výběru matrace je dobrá opora páteře. Dítě se stále vyvíjí a proto je důležité, aby matrace měla doporučenou tvrdost a tím zajistila stabilitu jeho páteři. Dětem do 12 let se nedoporučuje pořizovat matrace s paměťovou pěnou, která vytvoří jakousi formu otisku těla a to se pak pokaždé do pěny ponoří. Tím se dostává do rozporu s požadavky pro růst a vývoj dětského těla a mnohdy může způsobit různé růstové deformace.

    Matrace pro dospívající

    Výběr matrace pro dospívající děti je v mnohém ohledu podobný jako u dospělého. Matrace by měla poskytovat dostatečnou oporu a anatomickou polohu páteři. Při výběru vždy zohledňujeme výšku a váhu dítěte a také to, zda máme doma budoucího sportovce nebo počítačového odborníka. Pokud si nebudete svou volbou jisti, nechte si poradit od odborníků ve specializovaných prodejnách.

    Přečtěte si také: