Navštivte také: Coworking33 - Sdílené kanceláře Břevnov
  • Titulní stránka
  • Krása a móda
  • Sex a vztahy
  • Zdraví a relax
  • Děti a rodina
  • Recepty
  • Horoskopy
  • Soutěže
  • Jak se projevuje tříselná kýla?

    14.3.2015, Komerční sdělení

    Kýla je onemocnění, kdy je vytlačena část břišní dutiny do její stěny, v případě tříselné kýly se jedná o vytlačení do tříselného kanálu. Tříselná kýla se tvoří v místech zeslabené břišní stěny. Kýla, hlavně břišní a tříselná, jsou poměrně běžným onemocněním, nicméně se rozhodně nevyplatí je podcenit a neléčit. Jak vzniká tříselná kýla, jak se projevuje a jak probíhá léčba, to se dočtete v následujícím článku.

    Co to je tříselná kýla?

    Tříselnou kýlou je myšleno vytlačení obsahu dutiny břišní z jejího původního umístění, konkrétně do tříselného kanálu. To je prostor, kdy při vývoj došlo k sestupování varlat u mužů nebo děložního vazu u žen. Tímto sestupem je stěna oslabována a vzniká tak místo pro vznik kýly. Obsah kýly je překrytý nástěnnou pobřišnicí, nebo dalšími vrstvami břišní stěny. Na základě toho se dá odlišit kýla od výhřezu, kdy vyhřezlé orgány nejsou ničí překryty.

    Výskyt tříselné kýly je pravděpodobnější u lidí s obezitou, kdy je na břišní dutiny vyvíjen nepřiměřený tlak a slabá místa jsou tak náchylnější k protrhnutí. Na vznik kýly by si měly také dávat pozor těhotné ženy, u kterých platí stejné riziko jako u lidí s obezitou. Obecně je více objevuje tříselná kýla u mužů.

    Vznik tříselné kýly

    Oslabení břišní stěny z důvodů sestupu varlat nebo děložního vaku je dáno již při vývoji v děloze matky. Z toho vyplývá, že ve vzniku kýly sehrávají roli i další okolnosti.

    Typy kýly se dají rozdělit:

    • Vrozená– vzniká již při vývoji plodu, rizikovým faktorem bývá předčasný porod, nedonošenost
    • Získaná-  té nejvíce napomáhají obezita a těhotenství, kdy je na dutinu břišní vyvíjen enormní tlak, také při dlouhodobém přetěžování břišních svalů, když dochází k častému zvedání těžkých předmětů, nebo při chronickém kašli nebo tlačení při zácpě, kdy se také zvyšuje nitrobřišní tlak

    Příznaky tříselné kýly

    Tříselná kýla se projevuje jako pálivá nebo píchavá bolest v tříselné krajině, na šourku a vnitřní straně stehen. Projevuje se tahem v daném místě, často se objevují jako malé měkké bulky vystupující nad povrch těla. Někdy jsou samotné bulky vidět až při námaze nebo při poloze na zádech. Na počátku je možné je zatlačit zpátky do dutiny břišní, s rostoucí kýlou je to pak nemožné.

    Uskřinutí tříselné kýly

    Největším rizikem u tříselné kýly a u kýl obecně, je možnost jejího uskřinutí. Tedy zaškrcení kýlního obsahu, kdy dojde k přerušení příjmu výživy pro orgány nebo závěsy uškrcené v kýle a jejich následným odumíráním a následné perforace, v případě tenkého střeva může dojít k jeho proděravění a úniku jeho obsahu do dutiny břišní.

    Léčba tříselné kýly

    S podezřením na kýlu je nutné navštívit lékaře, který na základě vyšetření pohmatem, rychle zjistí, zda se jedná o kýlu. Vyšetření nejprve probíhá ve stoje a následně vleže. Vyšetření pohmatem je standartním postupem a zcela dostačujícím. Ve výjimečných případech, jedná se o 1 % pacientů, je potřeba speciálního přístrojového vyšetření.

    Operace

    Obecně vzato, pokud se kýla objeví, nelze ji vyléčit. V počátcích je sice možné ji zatlačit zpátky, nosit kýlové pásy a vyhýbat se fyzické zátěži, ale také řešení je krátkodobé a problém se nevyřeší. Jediným možným řešením pro trvalé odstranění je operace tříselné kýly. Tříslová kýla bývá operována laparoskopicky, za úplné anestézie a následné krátkodobé hospitalizace. Při zákroku dojde k odstranění kýlního vaku a vzniklé vyklenutí se zcelí speciální síťkou.

     

     

    Přečtěte si také: