Navštivte také: Coworking33 - Sdílené kanceláře Břevnov
  • Titulní stránka
  • Krása a móda
  • Sex a vztahy
  • Zdraví a relax
  • Děti a rodina
  • Recepty
  • Horoskopy
  • Soutěže
  • Jak vybrat matraci pro alergika?

    29.11.2014, Komerční sdělení

    Počet lidí, kteří jsou na něco alergičtí, neustále roste. Život s alergií není nic jednoduchého, zvláště pokud máte alergii na roztoče, které se vyskytují v každém bytovém prostředí.

    Postel = ideální prostředí pro roztoče

    Postel je ideálním prostředím pro roztoče neboli malé pavoukovce, neboť se v každé posteli vyskytují zbytky kůže, vlasů, chlupů a maz, což je pro roztoče přímo pochoutka. Alergickou reakci nevyvolávají tato samotná zvířátka, ale enzymy, které jsou obsaženy v jejich exkrementech dostávající se do těla člověka prostřednictvím přímého kontaktu s kůží, oční sliznicí nebo jejich vdechnutím.

    Kvůli tomu pak dochází k různým kožním vyrážkám a ekzémům, zánětům očí, astmatickým potížím, rýmě a dalším jiným obtížím. Alergické reakce je však možné zmírnit nejenom pravidelným a pečlivým úklidem, ale také vhodným výběrem matrace, která díky svým vlastnostem a použitým materiálům minimalizují výskyt těchto alergenů.

    Ideální postel

    Každý alergik by měl mít postel s jednoduchou konstrukcí a kvalitním roštem. Ten totiž zajistí přirozenou ventilaci vzduchu. Rozhodně se vyhněte postelím, které jsou lapačem prachu a pro život roztočů jako stvořené. Typickým příkladem jsou např. čalouněné postele. Dále nevybírejte postel s pevným podkladem, neboť takové postele neumožňují prodyšnost matrace a odvod vlhkosti.

    Výběr vhodné matrace

    I když se roztočů v žádné matraci nezbavíme, je přesto dobré vybírat mezi těmi, které jejich výskyt minimalizují. Při výběru matrace se proto zaměřte na materiál, který je velice podstatný. Mezi nejvhodnější materiály se řadí matrace z pěny nebo latexu.

    Matrace z pěny

    Matrace vyrobené z pěny jsou pro alergiky jako dělané. Jejich složení a struktura neumožňuje přežití bakterií a roztočů, jako tomu je u jiných druhů matrací. Pěnové matrace jsou navíc hygienické, velice prodyšné a tedy snáze větratelné.

    Další výhody:

    • výborné ortopedické vlastnosti
    • perfektní prodyšnost a elastičnost

    Latexové matrace

    Další ideální volbou jsou latexové matrace. K jejich výrobě se využívá latex, což je zdravotně nezávadný materiál, který je navíc odolný proti plísním i bakteriím. Dále také odvádějí skvěle vlhkost a oproti jiným typům matrací mají delší životnost. Díky jejich otevřené buněčné struktuře, vysoké hustoty pěny a podílu přírodního kaučuku jsou navíc pružné, elastické a odolné proti deformaci.

    Další výhody:

    • přírodní vzdušný materiál
    • výborné ortopedické vlastnosti
    • díky měkkosti poskytují příjemný pocit při ležení
    • dobré termoregulační vlastnosti

    Snímatelný potah

    Při pořizování matrace pro alergika je také podstatné, aby konkrétní matrace měla z hygienického hlediska snímatelný a pratelný potah. Naštěstí se v této době matrace vyrábí se snímatelným potahem, který lze snadno sundat, vyprat alespoň na 60º a tím zahubit veškeré nežádoucí roztoče a další mikroorganismy. Některé potahy disponují speciálními vrstvami, které zvýší vzdušnost, prodyšnost, hygienu a izolaci.

    Chrániče matrací

    U alergiků je vhodné také pořízení chrániče matrací. Tyto chrániče slouží jako ochrana proti znečištění, tekutinám, opotřebení, různým bakteriím, ale i roztočům. Matrace tak zůstane delší dobu svěží a čistá. Chránič matrace lze použít pro všechny výšky a typy matrací. Jejich používání je opravdu praktické – rychle je sundáte a vyperete v pračce. Zvyšuje také tepelnou izolaci lůžka. V rozích je opatřena gumovými napínacími pásky k uchycení na matraci.

    Manželská postel – jednu nebo dvě matrace?

    Pokud jste Vy nebo Váš manžel/manželka alergičtí, jistě si kladete otázku, zda do postele pořídit jednotnou matraci nebo matrace 1+1, které by byly vhodné pro alergiky. Obecně se doporučuje využít dvě oddělené matrace, které by byly protialergické. Tak si zajistíte, že Vy i Váš partner budete mít matraci podle Vašich požadavků na pohodlí a navíc obě budou protialergické, čímž minimalizujete výskyt roztočů a dalších mikroorganismů.

    Máte-li nějakou atypickou velikost postele, není problém si v dnešní době nechat vyrobit matrace na míru, které budou vhodné pro alergiky.

    Přečtěte si také: