Navštivte také: Coworking33 - Sdílené kanceláře Břevnov
  • Titulní stránka
  • Krása a móda
  • Sex a vztahy
  • Zdraví a relax
  • Děti a rodina
  • Recepty
  • Horoskopy
  • Soutěže
  • Zapomeňte na diety! Zdravé jídlo berte jako životní styl

    24.9.2014, Komerční sdělení

    Neustále někam spěcháme. Spěcháme do práce, spěcháme na oběd, spěcháme z práce, spěcháme na nákup a spěcháme rychle udělat rodině večeři. Čím se honíme za nesmysly, tím víc nám unikají ty důležité věci. Například uvědomit si, jak (ne)pečujeme o své zdraví.

    Nepravidelný režim, stres, nedostatek spánku a strava s nulovou výživovou hodnotou vedou k velkému fenoménu naší doby – nadváze. Jednoho dne si po nedopnutí oblíbené sukně stoupnete na váhu a zjistíte, že číslo ukazuje o deset víc než loni. V záchvatu paniky a po prolistování několika módními katalogy dospějete k rozhodnutí, že nejrychlejší cestou ke štíhlé postavě bude jednoduše nejíst.

    Přestáváte jíst 

    Cestou hladovění můžete sice shodit pár kilo za velmi krátkou dobu, vaše tělo ale dostává pořádně zabrat a postupně začne protestovat při každodenních činnostech. Budete unavená, slabá, bez nálady a namísto shazování tuků budete ztrácet hmotu svalovou. Svaly společně s vodou jsou totiž to první, co jde při nešetrné redukci stravy z vašeho těla pryč.

    Je logické, že takové hladovění nemůžete vydržet věčně, proto se dříve či později najíte. „Najíst se“ je slabé slovo. Zkrátka pozřete úplně všechno, na co přijdete, a to v obrovském množství. Tělo si tak snaží vynahradit to, co jste mu takovou dobu odepírala a ve strachu, že ho zase necháte hladovět, všechny zásoby uchová „na potom“. Namísto snížení tělesné váhy tak mnohdy spíše dochází k jejímu zvýšení.

    Z čeho získat energii

    Cestou ke zdravému tělu a spokojenějšímu „já“ je pravidelnost, umírněnost a pohyb. Základem vašeho jídelníčku by měly být bílkoviny, které dodávají živiny svalům a zajišťují dostatečné nasycení. Z bílkovin preferujte kuřecí maso a ryby, bílé jogurty a tvarohy nebo luštěniny a vaječné bílky. Nevynechávejte ani sacharidy, protože tuky se pálí právě v sacharidovém ohni. Vybírejte ale sacharidy jako je rýže, ovesné vločky a zapomeňte úplně na cukr. Cukr je totiž droga, a čím více ho sníte, tím více ho bude vaše tělo vyžadovat, což platí i opačně - čím méně, tím méně. Místo sladké tyčinky proto příště sáhněte po jablku nebo banánu. Velmi důležitou součástí zdravého životního stylu je pak také dostatek zeleniny. Na zelenině je nejlepší to, že ji můžete jíst v podstatě od rána do večera v neomezeném množství.

    Pohyb

    Chcete-li, aby vaše tělo fungovalo správně, abyste se na něj mohla spolehnout, abyste se v něm cítila dobře a sexy? Ani při změně jídelníčku se vaše hubnutí neobejde bez dostatečného pohybu. Rozhodně se nenuťte do pohybu, který vám bude nepříjemný a vyzkoušejte jak skupinové aktivity, tak individuální sport. Potom zjistíte, jestli vás baví aerobic s kamarádkami, velké váhy s trenérem v posilovně, běh v okolí bydliště, jóga na trávníku nebo bruslení na okruhu.

    Zkuste se na chvilku zastavit a uvědomit si, že není kam se hnát a že váš žaludek není popelnice, do které můžete vhodit úplně cokoliv. Nemyslete na to, co chcete teď (sáček chipsů), ale co chcete nejvíc (šaty velikosti 38). Vaše tělo je totiž jediné místo na světě, ve kterém musíte celý život být.

    Přečtěte si také: