Navštivte také: Coworking33 - Sdílené kanceláře Břevnov
  • Titulní stránka
  • Krása a móda
  • Sex a vztahy
  • Zdraví a relax
  • Děti a rodina
  • Recepty
  • Horoskopy
  • Soutěže
  • Ústní hygiena - jste si jistí, že ji provádíte správně?

    18.5.2014, Lucie Nová

    Najde vám stomatolog při každé návštěvě alespoň jeden kaz, anebo vám vždy při čištění teče krev? To je důkaz toho, že to se svou ústní hygienou až tak nepřeháníte anebo a to je pravděpodobnější, ji děláte špatně.

    Kartáček

    Televizní reklamy se nás neustále snaží přesvědčit, že zubní kartáček, který právě používáme, je prostě na nic a že pokud nemáme ten jejich, nemůžeme se divit, v jakém stavu se náš chrup nachází. Co vám ale neřeknou je jedno základní pravidlo, které by měl správný kartáček splňovat.

    Měl by mít hustá vlákna a ta by měla být co možná nejjemnější. Zubní kartáčky, jejichž vlákna jsou různě posazená, zakřivená či dlouhá, vám jsou k ničemu! Čeho chceme dosáhnout je odstranit zubní plak, který se nám v průběhu dne na zubech usazuje. A k tomu není potřeba žádných speciálních vláken. Naopak, nejvhodnější jsou ta jednoduše, všechna rovně zastřižená. Měla by být měkká. Plak má přibližně konzistenci bahna, které není potřeba drhnout rejžákem. Tvrdé štětinky jsou příliš drsné pro zubní dáseň, která by měla být jen lehce stimulována, ne rozedřena. Bohužel spousta z nás si ještě stále myslí, že měkkými vlákny své zuby prostě nevyčistí.

    Pasta

    Na rovinu, sáhněte po jakékoliv! Zubní pasty různých výrobců se od sebe prakticky v ničem neliší a cíl, kterého chceme dosáhnout, samy o sobě nezaručí. Plak se odstraní jen mechanicky, neboli kartáčkem! Pasta samotná, je jen něco jako malý bonus v podobě fluoridů, který dnes již většina past obsahuje. Na místo od pasty si dejte záležet na výběru kartáčku, který je pro dobrý výsledek klíčový.

    Ústní voda

    Na ústní vodu úplně zapomeňte! Představy vryté do našeho podvědomí prostřednictvím reklam, splňují svůj účel a my ve snaze udělat pro sebe to nejlepší, plníme kapsy výrobců ústních vod. Ústní voda, ať se vám to líbí nebo ne, je jen naředěná zubní pasta. Ať už obsahuje alkohol, který ve skutečnosti dráždí vaši sliznici, nebo ho neobsahuje je úplně jedno. Zubní plak vám stejně tak jako pasta sama o sobě neodstraní!

    Zubní nit a mezizubní kartáček

    Na základě toho, co už víme o pastě a ústní vodě, ušetříme nějaké ty penízky. Proto na následujících dvou pomocnících moc nešetřete. Pouhým kartáčkem nemáme sebemenší šanci vyčistit mezizubní prostory, kde to bohužel všechno začíná. Pokud jsou vaše zuby natěsnané blízko u sebe, častěji využijete zubní nit. Dávejte si ale pozor jak s ní zacházet. Lehce byste si mohli poranit dáseň. Nití je vždy potřeba vyčistit oba dva zubní kanálky v jednou mezizubním prostoru. Správně byste tak měli mezi každé dva zuby nit zavést dvakrát. Problém nitě je její tloušťka, respektive to jak je úzká. Zbylý široký prostor mezi dvěma zuby je pak nutné ještě dočistit mezizubním kartáčkem. Vybírat můžete z několika velikostí. Opomenout by ho neměli ani lidé s úzkými mezizubními prostory. Nedostanete ho možná všude, ale někam určitě ano. Sám o sobě sice nevydrží dlouho a je třeba ho často měnit, ale v boji s paradentózou je nepostradatelný.

    Na zuby se nevyplácí zapomínat. To jak se o ně staráte nyní, ovlivní, jak moc se o ně budete muset starat v budoucnu. A zubní implantáty nejsou rozhodně nic levného a příjemného.

    Přečtěte si také: