Navštivte také: Coworking33 - Sdílené kanceláře Břevnov
  • Titulní stránka
  • Krása a móda
  • Sex a vztahy
  • Zdraví a relax
  • Děti a rodina
  • Recepty
  • Horoskopy
  • Soutěže
  • Jaké nástrahy číhají na vaše svaly a klouby v létě?

    31.7.2013, Kateřina Ondíková

    Léto je ideálním obdobím pro outdoorové aktivity - sluníčko dokáže zlákat k pohybu i zaryté lenochy, kteří se běžně sportu vyhýbají. Aktivity jako plážový volejbal, badminton, tenis či turistika s sebou však nesou také riziko poranění či úrazu. Navíc, pokud si dáte „do těla“ víc, než je zdrávo, můžete to citelně zaznamenat nejen při ranním vstávání.

    Proč se před aktivitou dostatečně rozcvičit?

    Dostatečným rozcvičením totiž zvýšíte tělesnou teplotu, srdeční frekvenci i pohybový rozsah a předejdete tak rizikům možných poranění. Můžete začít statickým cvičením, které protahuje svaly a zlepšuje flexibilitu. Velmi důležitý je také dynamický trénink, který by rozhodně v protahovací fázi neměl chybět. Může jít o krátké sprinty, zakopávání či předkopávání. Díky dostatečnému protažení nejen ochráníte své svaly a šlachy, ale také zvýšíte pohyblivost, snížíte svalové napětí a předejdete svalovým křečím.

    Jaká poranění hrozí?

    I přes dostatečnou přípravu můžete při sportu utrpět poranění. Nejčastěji se jedná o poranění měkkých tkání – tedy svalů, vazů a šlach. Konkrétně jde opodvrtnutí, natažení i pohmožděniny. Bývají důsledkem nadměrného zatížení nebo přímo úrazu.

    Podvrtnutí

    K podvrtnutí nejčastěji dochází při natažení nebo přetržení svalu při úrazu zejména u kotníku, kolene a zápěstí. Podvrtnutí může také komplikovat krevní výron nebo podlitina (hematom). V případě nedostatečného zhojení bývají u podvrtnutí kotníku časté recidivy – tzn. znovuobjevení potíží. Proto je důležité nezatěžovat kotník příliš brzy a nepodceňovat rekonvalescenci.

    Natažené svaly a šlachy

    Šlachy připojují svaly ke kostem, společně se svaly podpírají klouby a dodávají jim stabilitu. Také u nich může dojít k natažení či přetržení v případě nadměrného přepětí. Nejčastěji dochází k natažení v oblastech lokte, stehna, kolene, kotníku nebo v tříslech. Stejně jako u podvrtnutí je toto zranění časté u sportovců, ale přivodit si jej můžete i u manuální práce či při zvedání těžkých předmětů.

    Jak na rychlou úlevu?

    Odborníci doporučují k potlačení bolesti využít místní léčivé přípravky (krémy nebo gely) s obsahem látek proti bolesti a zánětu např. nimesulidu. Nimesulid je obsažen také v přípravku Aulin gel, který je určený k úlevě od bolesti a otoků při poranění měkkých tkání. Aulin gel je volně prodejný a dostupný v každé lékárně.

    Nedojde-li k úlevě od bolesti do 7 dnů nebo pociťujete-li bolest i při minimálním zatížení kloubu, navštivte lékaře. Nikdy zranění nepodceňujte, mohli byste si přivodit i trvalé následky.

    Léčivou látkou přípravku Aulin gel je nimesulid. K zevnímu užití. Čtěte pečlivě příbalový leták.

    Přečtěte si také: