Navštivte také: Coworking33 - Sdílené kanceláře Břevnov
  • Titulní stránka
  • Krása a móda
  • Sex a vztahy
  • Zdraví a relax
  • Děti a rodina
  • Recepty
  • Horoskopy
  • Soutěže
  • Jarní trápení alergiků začíná

    6.4.2013, Kateřina Ondíková

    Pro většinu lidí těšení se na sluníčko a teplé počasí, pro alergiky krušné chvíle. To je jaro, které nepřináší pouze radost, ale také starost a hromadu posmrkaných kapesníků. A jak poznáte alergii, přesněji alergickou rýmu? Podle vodnatého výtoku z nosu, častého kýchání, potřeby smrkání, ucpaného nosu, svědění nosní sliznice. Dalšími příznaky jsou zarudnutí, pálení a slzení očí, únava a bolest hlavy.

    Alergie pacienta celkově obtěžuje, snižuje jeho pracovní výkonnost, popř. ruší v noci klidný spánek. Alergickou rýmou trpí téměř čtvrtina lidí v České republice a více než miliarda lidí na světě. Stačí letmý kontakt s alergenem a nastanou výše uvedené potíže.

    Mít alergii znamená, že váš imunitní systém při kontaktu s některými podněty (alergeny) reaguje nepřiměřeně silně. Nejčastější příčinou vzniku alergické rýmy jsou pyly trav, dřevin či bylin. Proto bývá alergická rýma také nazývána jako „pylová“ nebo „senná“ rýma. Různým obdobím dominují rozdílné alergeny. Březen přináší první alergeny v podobě květů listnatých stromů, následně se k nim přidávají také jehličnany. V květnu vrcholí sezóna lípy a černého bezu. Alergeny nemusí být jen rostlinného původu. Patří sem také plísně, roztoči, různé potraviny a zvířata. Podle délky trvání můžeme alergickou rýmu rozdělit na sezónní a celoroční.

    Alergie je většinou podmíněna genetickou dispozicí, která nemusí vždy vést k jejímu propuknutí. Avšak jsou-li oba rodiče alergici, je velmi pravděpodobné, že se alergie rozvine také u dítěte. Alergie se může projevit i kdykoliv během života.

    Pozor na alergie!

    Pokud trpíte rýmou často a máte dojem, že by se mohlo jednat o alergii, je nejlepší navštívit alergologa, který stanoví diagnózu a odpovídající léčbu. Řada lidí se neléčí nebo si léčbu ordinuje sama za pomoci volně prodejných léků. Pokud není alergie léčena, může vést až ke vzniku astmatu.

    Problematické je zejména neuvážené „léčení“ za pomocí nosních kapek s obsahem tzv. dekongestantů. Dekongestanty  způsobují stažení drobných cév v nosní sliznici, čímž dojde ke splasknutí sliznice, snížení produkce hlenu a zprůchodnění nosní dutiny. Nevýhodou je, že při nadměrném či příliš častém užívání těchto kapek dochází k poškození nosní sliznice. Je vysušená, vznikají na ní stroupky, může pálit či svědit. Jsou-li kapky používány příliš dlouho (déle než 7 dní, jak je doporučeno ve většině příbalových letáků), můžeme hovořit o tzv. závislosti. Znamená to, že nosní sliznice už na jejich podávání nereaguje. Zůstává zduřelá a nosní dutina je ucpaná a neprůchodná. Pokud i přesto pacienti v užívání nosních kapek pokračují, hovoříme o vzniku závislosti na nosních kapkách.  

    Vhodná léčba - úspěch na obzoru!

    V léčbě alergie mohou nastat situace, kdy se užití nosních kapek nelze vyhnout. Ideálním doplňkem léčby je přípravek Tantum Protect. „Nosní gel Tantum Protect je určen hlavně pro ošetřování nosní sliznice při akutních i chronických zánětech k hydrataci (zvlhčení) nosní sliznice. Lze ho použít i v doléčování po operační endonazální endoskopické terapii u dětských pacientů,“ uvádí profesor Ivo Šlapák z Kliniky dětské otorhinolaryngologie, LF MU a FN Brno v odborném časopise pro lékaře specialisty. Výhodou přípravku Tantum Protect je, že obsahuje účinnou látku tělu vlastní – kyselinu hyaluronovou, která je součástí přirozeného ochranného filmu pokrývajícího nosní sliznici. Jen zdravá nosní sliznice dokáže zabránit vstupu další infekce do nosu. Při aplikaci nepálí, neštípe a neničí nosní sliznici. Přípravek Tantum Protect je vhodný pro děti již od narození i pro dospělé.

    Přečtěte si také: