Navštivte také: Coworking33 - Sdílené kanceláře Břevnov
  • Titulní stránka
  • Krása a móda
  • Sex a vztahy
  • Zdraví a relax
  • Děti a rodina
  • Recepty
  • Horoskopy
  • Soutěže
  • Běhání v zimě? Jde to!

    10.11.2012, Eva Mikšíková

    Mysleli jste si, že běhat se dá jenom v létě, kdy je teplé počasí? Opak je pravdou! Pro běžce letní teploty nejsou právě ideální. Zato podzimní počasí k běhání doslova vybízí.

    Běhat lze bez problémů do teploty - 10°C

    Pokud stále váháte, kdy s běháním začít, je právě teď ta ideální doba. Běhat se dá až do teploty -10°C, ale pokud s běháním začnete až při minusových teplotách, bude to znamenat pro váš organismus ohromnou zátěž.

    Pokud jste dlouhou dobu žádný sport neprovozovaly a necítíte se hned vyrazit na několik kilometrů dlouhé kolečko, je lepší, když začnete chůzí. Díky dlouhým svižným procházkám si vypěstujete určitou výdrž, která se vám při běhu bude určitě chodit. Také zamezíte tomu, že při prvním vyběhnutí uběhnete 100 metrů a budete zadýchané.

    Když se vám bude zdát, že již jste dostatečně připraveny, můžete začít s běháním. Důležité ale je, abyste první trénink nepřepálily. Měly byste začít pomalým tempem, při kterém si pročistíte hlavu a ne se při první příležitosti uhnat tak, že druhý den vás všechno bude bolet, nebudete moc chodit a tento zážitek vás odradí od dalších naběhaných kilometrů.

    Pozor na vhodné oblečení

    Velkou pozornost byste měly věnovat oblečení. Při zimních teplotách je tělo náchylnější k různým zraněním, což pro začínající běžce platí dvojnásob. Proto je vhodné se na zimní trénink teple obléci. Na sobě bychom měly mít několik tenčích vrstev, přičemž ta první by měla být z funkčního materiálu. V chladném počasí se určitě neobejdete bez kvalitní bundy, která neprofoukne.

    Po doběhnutí nezůstávejte v mokrém oblečení, ihned se převlékněte do suchého, jinak riskujete nachlazení. Pokud rády běháte po setmění, neměly byste zapomenout na reflexní prvky na vašem oblečení, díky kterým budete dobře čitelní pro řidiče, vhodný není ani MP3 přehrávač.

    Při běhání nezapomínejte ani na doplňky, jakými jsou rukavice a čepice. Chodidly a rukama odchází z těla až 25 % tepla a hlavou dokonce 45%. Proto je nutné těmto částem těla věnovat pozornost a v chladném počasí nikdy nevybíhat bez rukavic a čepice.

    Přečtěte si také: