Navštivte také: Coworking33 - Sdílené kanceláře Břevnov
  • Titulní stránka
  • Krása a móda
  • Sex a vztahy
  • Zdraví a relax
  • Děti a rodina
  • Recepty
  • Horoskopy
  • Soutěže
  • Lék a afrodiziakum jménem zázvor

    29.10.2012, Zuzana Kůrová

    „Běží liška k Táboru, nese pytel zázvoru…“, zní úvodní sloky známé písničky. A pytlem zázvoru byste se měly vybavit na zimu i vy. A dejte pozor na ježky, protože zázvor je koření, které vás dokáže ochránit snad před všemi neduhami.

    Blíží se zima a s ní období chřipek a nachlazení. Nemusíte hned běžet pro očkování, stačí, když vsadíte na prevenci. Čaj z čerstvě nastrouhaného oddenku zázvoru, medu a citrónu, je skvělou prevenci proti chřipce a rýmě. Při akutní rýmě stačí k čerstvému zázvoru jen přičichnout a hned vám protáhne dutiny, při bolestech v krku zase stačí žvýkat plátek zázvoru a úleva se dostaví vzápětí.

    Prevence proti rakovině

    Možná znáte zázvor maximálně z vánočního cukroví, ale čerstvý zázvor je také prevencí proti rakovině, zmírňuje nevolnosti, potlačuje bolesti hlavy a snižuje nervozitu. Obsahuje totiž látku gingerol a stovky jiných, které mají pozitivní vliv na zdraví. Zázvor aktivuje krevní oběh a snižuje hladinu cholesterolu. Ačkoliv je zázvor zázračný všelék, musíte ho užívat, ostatně tak jako všeho s mírou. Můžete se jím totiž předávkovat. Doporučená denní dávka jsou čtyři gramy, zázvoru by se měli vyhýbat diabetici a lidé, kteří trpí žaludečními vředy.

    Vyrobte si medicínu samy

    Lékárny jsou sice plné kapslí a sirupů doplněných o zázvor, ale proč utrácet spoustu peněz za něco, co si můžete levně vyrobit doma. Taková zázvorová limonáda je nejen zdravá, ale je i chutná bez toho, aniž by byla přeslazená a chemicky ošetřovaná. Oloupejte si zázvor, vhoďte do džbánku, přidejte meduňku nebo mátu, citrony, zalejte vařící vodou a nechte aspoň dvacet minut louhovat. Pak přeceďte a nechte v ledničce vychladit. Uvidíte, jak si za dlouhých podzimních večerů pochutnáte a ještě uděláte něco pro své zdraví. Pomáhá proti astmatu či ženám proti tak obávané rakovině vaječníků. A co je nejpříjemnější? Zázvor působí jako přirozené afrodiziakum, proto chvíle s ním se mohou stát nejen zdraví prospěšné, ale i velmi příjemné.

    Přečtěte si také: