Navštivte také: Coworking33 - Sdílené kanceláře Břevnov
  • Titulní stránka
  • Krása a móda
  • Sex a vztahy
  • Zdraví a relax
  • Děti a rodina
  • Recepty
  • Horoskopy
  • Soutěže
  • Kuřte zdravěji

    2.10.2012, Zuzana Kůrová

    Možná jste to už zažili. Na noční obloze tančí ohňostroje, šampus teče proudem a veselí nezná mezí. Odbíjí půlnoc a nastává čas pro novoroční předsevzetí. Možná jste ten případ, jehož předsevzetí jsou si každý rok nápadně podobná. Mezi nejčastější patří totiž většinou zhubnout nebo přestat kouřit. Obě tato přání jsou těžká.

    Když vůle selže

    Pokud jste se někdy pokoušeli přestat kouřit, jistě víte, že se jedná o peklo na zemi. Podráždění, špatná koncentrace, bezesné noci, to všechno jsou důsledky vašich mnohdy marných snah o abstinenci. Nepříjemné stavy vyvolané absitenčními příznaky vydržíte tři dny, týden, v lepším případě měsíc. Pak ale přijde posezení s přáteli, sklenička a vy se přistihnete, že už zase kouříte jako dřív.

    Vidíte, že sami to nezvládnete a tak se rozhodnete pro pomocníky. Vždyť je toho tolik; náplasti, bonbóny, žvýkačky. Všechno si s nadějí nakoupíte a v lékárně necháte půl výplaty. Do práce dorazíte oblepeni náplastmi a žvýkáte rovnou tri nikotinové žvýkačky najednou, ale sotva je vysadíte, zapálíte si.

    Zkoušeli jste léčitelku, psychologa, akupunkturu, meditace….ale nic? V tom případě je načase vyzkoušet něco, co opravdu funguje. Možná už jste slyšeli o E-cigaretách.

    Můžete kouřit všude a zdravě

    E-cigareta neobsahuje žádný dehet, vedlejší škodlivé látky, ale pouze čistý nikotin. Náplň cigarety je e-liquid, jenž je založen na propylenglykolu nebo glycerolu. Obsahuje aromatické látky, často uměle vytvořené aroma tabáku.

    Chutná podobně jako skutečná, funguje jako inhalátor, místo filtru má náustek, který obsahuje aromatický nikotin, jehož množství si můžete zvolit, podle druhu cigarety. Můžete tak množství nikotinu postupně snižovat. V tom tkví také její tajemství a přednost. Nikotin sám o sobě totiž není tak nebezpečný jako právě škodlivé látky a dehet, které jsou obsaženy v cigaretách klasických. A díky volitelnému množství nikotinu nebude abstinence pro vaše tělo takový šok. Navíc si budete jistější, protože vaši „oporu“ budete mít stále u sebe, jak jste zvyklí. Z cigarety jde při kouření pára, iluze je dokonalá. Nepoškozuje zuby, pleť ani oblečení a může se stát vaši novou stylovou pomůckou, oblíbily si ji v poslední době i celebrity. Přitom nikoho neobtěžujete a ulevíte svým skomírajícím plícím díky čistotě nikotinu a nebude se muset stresovat tím, že nemůžete přestat se svým zlozvykem ze dne na den. Efekt je také psychologický. Většina lidí kouří bezmyšlenkovitě, má to jako rituál a pouze si namlouvá, že v té a té situaci musí kouřit. Elektronická cigareta tento efekt odhaluje. Pomocí simulace kouření si můžete uvědomit nesmyslnost celého rituálu. Ulevíte tak nejen sobě, ale i svým blízkým, kteří o vás mají zpravidla kvůli tomuto zvyku starost. Vaši blízcí také nebudou vystaveni pasivnímu kouření, které je stejně škodlivé jako to aktivní.

    Přečtěte si také: