Navštivte také: Coworking33 - Sdílené kanceláře Břevnov
  • Titulní stránka
  • Krása a móda
  • Sex a vztahy
  • Zdraví a relax
  • Děti a rodina
  • Recepty
  • Horoskopy
  • Soutěže
  • Jak se zbavit chloupků? Depilace, epilace a vše okolo

    27.4.2011, Veronika Vycpálková

    Dnes je holení nohou, třísel a podpaží téměř každodenním chlebem českých žen. Holící módě však propadli také muži, kteří si upravují nejen ochlupení podpaží, ale také ochlupení intimních partií. Jaké jsou způsoby odstraňování ochlupení?

    Existuje několik depilačních metod. Tyto způsoby odstranění ochlupení jsou charakteristické tím, že nezaberou mnoho času. Bohužel většina z nich nemá příliš trvalý efekt. Základními metodami jsou depilace a epilace. To jsou dva různé způsoby, které se liší zejména bolestivostí, efektem, ale také cenou.

    Depilace

    Žiletky představují nejklasičtější depilační způsob. Tato metoda je rychlá, jednoduše dostupná, ale dá se také říct, že ne příliš efektivní. Kromě toho, že se můžeme poměrně snadno pořezat, chloupky zarůstají a kůže někdy nepříjemně svědí. Navíc se tento způsob musí pravidelně opakovat, neboť hladká kůže po oholení žiletkou vydrží maximálně dva dny.

    Další možností je použití depilačního gelu nebo krému. To je stejně tak snadné, jako holení žiletkou. Krém nebo gel se natře na kůži a pomocí špachtle se po psaném časovém limitu odstraní. Mohou ohrožovat alergiky, proto je dobré před celkovou aplikací vyzkoušet krém či gel na malé části těla a čekat do druhého dne, neprojeví-li se alergická reakce. Opakování této depilační metody je nutné zhruba každých 10 dní. Nově vyrůstající chloupky jsou jemnější a slabší než ty původní. Trvalá depilace to tedy rozhodně není, je ale účinnější.

    Depilace strojkem se příliš neliší od možnosti depilace žiletkami. Holit jimi můžete jak nasucho, tak na mokro.

    Časově náročnější možností je vytrhávání chloupků pomocí pinzety. Tato metoda patří mezi ty nejstarší. Kromě toho, že je zdlouhavá, je také bolestivá. Při vytrhávání chloupků je třeba se soustředit na to, aby chloupky byly vytrhávány po směru růstu. Po akci místo potřete nejlépe tea tree olejíčkem, který brání infekci.

    Epilace

    Epilace je charakteristická tím, že jsou chloupky vytahávány z kůže včetně cibulky. Její efekt je trvalejší, zhruba do šesti týdnů. Epilace cukrovou pastou a voskem patří mezi málo využívané možnosti zbavování se chloupků. Před každou aplikací vosku či pasty je třeba kůži odmastit, očistit a zcela usušit. Vosk se nejlépe používá v podobě hotových pásů, které pevně přitisknete na místo, které chcete epilovat a jakmile cítíte, že je proužek pevně přilepený, prudkým trhnutím ho odstraníte spolu s chloupky. A pokračujete dále. Pokožka vydrží hladká až 6 týdnů.

    Můžete také použít epilační strojek, který pokožku vyhladí až na několik týdnů. Podle odborníků je tato metoda nevhodná, jelikož je příliš drastická a to zejména při epilaci intimních partií, nebo podpaží. Přesto je ale prakticky nejčastější.

    Epilace laserem zapříčiňuje zničení cibulky vysokou teplotou. Nevýhodou této metody je zejména její vysoká cena, která je přímo úměrná ploše a hustotě ochlupení. Výsledek by ale měl být trvalý.

    A na závěr nejnovější metoda aesthera. Modré světlo, které je vysíláno ze speciálního přístroje odstraňuje nežádoucí ochlupení, které po zákroku začne vypadávat. Musí se opakovat několikrát, aby se dosáhlo cíleného efektu.

    Přečtěte si také: