Navštivte také: Coworking33 - Sdílené kanceláře Břevnov
  • Titulní stránka
  • Krása a móda
  • Sex a vztahy
  • Zdraví a relax
  • Děti a rodina
  • Recepty
  • Horoskopy
  • Soutěže
  • Digitální podpis aneb Více bezpečí pro vaše elektronické dokumenty

    11.1.2011, Dagmar Čechová

    Ve světě, který funguje tak rychle jako ten náš, je dobrá úspora každé minuty. A není s podivem, že nejvíce času mnozí z nás tráví na úřadech s dokumenty, u kterých je potřeba nějaká forma ověření totožnosti. A právě tuto identifikaci spojenou s úsporou času umožňuje digitální podpis.

    Pokud si pod digitálním podpisem představíte pouze obrázek vlastnoručního podpisu, jste na omylu. Takto pořízený podpis by byl velmi nevěrohodný a jednoduše padělatelný. Elektronický podpis je prakticky dlouhá řada znaků zašifrovaná metodou zvanou asymetrická kryptografie. Dokument je zašifrován tzv. tajným klíčem, který je unikátní pro každého uživatele. Na požadovaném místě je pak dokument dešifrován klíčem veřejným.

    K čemu vlastně takový elektronický podpis je? Zaručí vám hned dvě věci – za prvé, identitu osoby, od které dokument pochází, a za druhé, že dokument nebyl změněn třetí stranou. Uplatnění elektronického podpisu je tak velmi široké – nejčastěji se s ním můžeme setkat u daňových přiznání, dále pak při komunikaci s úřady, zdravotními pojišťovnami, u faktur a v neposlední řadě i u osobních emailů.

    Digitální podpis se dá získat několika způsoby. Kromě nepříliš kvalitních a bezpečných řešení volně přístupných uživatelům internetu, můžete však tento úkol svěřit do rukou odborníkům. Zřízení elektronického podpisu může být složitější záležitostí pro lidi, kteří podobné technologie běžně nevyhledávají. Většina firem vám ale ráda poradí a vybere s vámi nejvhodnější typ podpisu. Zároveň vám pak ukáží jeho funkčnost a popřípadě i nainstalují do počítače.

    Cena podpisu je poměrně nízká – běžně se pohybuje v řádu pár stovek korun. Doba vytváření je také krátká, někde vám elektronický podpis zařídí na počkání (při osobní konzultaci) jinde do druhého dne (většinou přes domluvu po internetu).

    Elektronický podpis je v dnešní době žádanou službou – ušetří totiž mnoho času, energie i peněz a zároveň vás ochrání proti podvrhům vašich digitálních dokumentů. Mnoho informací, jak elektronický podpis jednoduše získat, naleznete u odborníků například na webu www.digitalni-podpis.cz.

    Přečtěte si také: