Navštivte také: Coworking33 - Sdílené kanceláře Břevnov
  • Titulní stránka
  • Krása a móda
  • Sex a vztahy
  • Zdraví a relax
  • Děti a rodina
  • Recepty
  • Horoskopy
  • Soutěže
  • Plastická operace prsou

    13.12.2010, Dagmar Čechová

    Plastické operace se staly v posledních dvaceti letech běžnou součástí našeho života. Ať už jsou to malé zákroky jako odstranění znamének, či něco většího jako úprava nosu, není to už nic, za co by se člověk styděl. Přesto je na plastickou operaci prsou stále pohlíženo s mírným despektem. Rozhodně ale není proč.

    Když někdo vyřkne ta až magická slova, jako je plastika prsou, každý si hned představí dámy, které to se zvětšováním poněkud přehnaly. To ale rozhodně není případ většiny žen, které tuto operaci podstoupí.

    Většina žen podstupuje operaci s estetických důvodů – po několika dětech, či kvůli působení zemské přitažlivosti si nechají prsa pozvednout (mastopexe). Dalším důvodem jsou zdravotní potíže, zde se pak pacientky odhodlají ke zmenšování prsou. Samozřejmě je zde i možnost prostého zvětšení prsou (augmentace), které se ovšem neprovádí tolik jako dva předchozí zákroky.

    Mastopexe se provádí u povislých prsou, kde se bradavka posunula na úroveň podprsní rýhy. K tomu dochází většinou věkem, důvodem ale mohou být i genetické predispozice. Modelace se provádí v celkové narkóze a trvá 90 minut až 3 hodiny. Pacientka je pak hospitalizována jeden den.

    Při zmenšování prsou se odstraňuje přebytečná prsní tkáň. Zákrok trvá mezi dvěma a třemi hodinami, hospitalizace opět jeden den. Tento zákrok je doporučován ženám, jejichž prsa neodpovídají proporcím zbytku těla a způsobují tak zdravotní potíže, jako jsou bolesti hlavy a zad. Zároveň je v určitých případech operace hrazena zdravotní pojišťovnou.

    Augmentace prsou je zákrok trvající jednu až dvě hodiny, s hospitalizací kolem dvou dnů. S lékařem pak pacientka konzultuje umístění implantátu (pod žlázu či pod sval), tvar, velikost a typ implantátu. V dnešní době se kromě klasických silikonových používají i implantáty s fyziologickým roztokem, u nichž je výhodou malý vstupní otvor, protože se implantát plní až v těle pacientky. Je také oblíbené i zvětšování prsou vlastním tukem, tato metoda vzhledem ke vstřebávání tuku není zcela trvalá.

    Stejně jako u každé operace, i zde podstoupí případné zájemkyně řadu vyšetření, jednou z nich může být i vyšetření psychologem či rozhovor s operujícím plastickým chirurgem. Je také právem tohoto lékaře vás k operaci nedoporučit a to nejen z nevhodných zdravotních důvodů, které se týkají fyzické zdravotní stránky člověka.

    Přečtěte si také: