Navštivte také: Coworking33 - Sdílené kanceláře Břevnov
  • Titulní stránka
  • Krása a móda
  • Sex a vztahy
  • Zdraví a relax
  • Děti a rodina
  • Recepty
  • Horoskopy
  • Soutěže
  • Výběr plesových a večerních šatů na sezonu 2010

    19.10.2010, Markéta Vocetková

    Plesová sezona se kvapem blíží a výběr šatů na letošní sezonu musí řešit mnoho žen. V tomto článku naleznete mnoho tipů a rad, které vám výběr usnadní.

    Velikou výhodou je široká nabídka sortimentu. Vybere si opravdu každá. Módní návrháři navíc vymýšlí rok od roku rafinovanější modely, které zvýrazňují přednosti a skrývají nedostatky. Co se týče plesových rób, můžete koupit šaty dvoudílné, korzetovou část a sukni, popřípadě spodničku, lze tedy šaty snů přizpůsobit svým mírám bez zbytečného zkracování či zužování.

    Správné šaty na správnou událost

    Každé šaty jsou jedinečné a hodí se na jinou příležitost. Zatímco koktejlové šaty neboli „koktejlky“ se hodí do divadla, na méně významné plesy a na večeře, na večírky či do opery si oblečte šaty dlouhé.

    Na ples můžeme zvolit plesovou róbu s nadýchanou sukní či společenský kostým. Černou ovcí mezi šaty jsou „malé černé“ šaty. Jedná se o koktejlky jednoduchého tvaru, v černé barvě, délky zhruba po kolena. Jsou vhodné do divadla, na večeři, do práce ale i na ples, pokud jsme pouze hosty. Mají tedy četné využití a neměly by chybět v šatníku žádné ženy.

     

    Koktejlky, pouzdrovky a malé černé

    Jak již bylo zmíněno, jedná se o kratší šaty společenského typu. Jejich výběr je obrovský, téměř v každé prodejně dámského oblečení narazíte alespoň na jedny, a pokud ne tam, pak jistě v prodejně společenských oděvů či přímo plesových šatů.

    Střihy jsou různé, mění se rok od roku, ale stálou klasikou jsou pouzdrové šaty. Ty velmi těsně přiléhají k tělu, mívají kratší sukni, širší ramínka nebo vůbec žádná. Lichotí téměř každé postavě a jsou skvěle použitelné i do práce.

    Dalším typem jsou šaty s trojúhelníkovitým výstřihem, sukní do A, zavazováním za krk. Velmi často jsou zdobené spodničkami a různými aplikacemi. V každé prodejně máte možnost je vyzkoušet a prodavačky vám dozajista poradí, co nejlépe se hodí k vám a vaší postavě. Důležité jsou i barvy. Černou nic nezkazíte, pokud volíte barevnou variantu šatů, měla by barva ladit s typem vaší pleti a barvu vlasů. Nejpodstatnější je však váš vkus.

    Róby a dlouhé šaty

     

    Jsou známkou slavnostní události. Z každé ženy udělají dámu. Obyčejně se nosí na plesy, významné večírky či do opery. Ke dlouhým šatům se hodí vyčesané vlasy do výšky či rozmarné lokny. Velké šaty jsou nádherné na pohled, ale o to méně jsou praktické. Jejich pořizovací cena je vyšší než u koktejlek a používat je budete také minimálně, pokud nejste zrovna diplomatka vítající hosty z cizích krajů. Proto jejich výběr berte s rozumem. Pokud chcete být za princeznu, pořiďte si na svůj den objemné šaty se spodničkou. Ta vykouzlí pohádkový objem sukně a působí skvělým dojmem.

    Na výběr jsou i střízlivější modely bez ramínek, obepínající tělo a rozšiřující se až od kolen.

     

     

     

    Jaké a za kolik?

    Malé černé, koktejlky a pouzdrovky pořídíte od šesti set korun výše, velké róby se mohou vyšplhat až na tisícové částky, v závislosti na vzhledu, zdobení či materiálu.

    Je tedy vhodné zvážit zapůjčení šatů. Zápůjčky stojí od několika set do několika tisíc, půjčovné bývá obvykle na tři dny. Buďte opatrné s nákupem na internetu. Ne vždy mohou být přesné rozměry či barva. Vždy je lepší šaty vyzkoušet a vidět se v nich.

    Přečtěte si také: