Navštivte také: Coworking33 - Sdílené kanceláře Břevnov
  • Titulní stránka
  • Krása a móda
  • Sex a vztahy
  • Zdraví a relax
  • Děti a rodina
  • Recepty
  • Horoskopy
  • Soutěže
  • S každým krokem štíhlejší

    27.9.2010, Kateřina Prokešová

    Snaha zhubnout nebo si udržet či zpevnit postavu je vlastní většině žen. Většina také samozřejmě ráda uvítá všechny možné způsoby, jak si cestu k ní ulehčit či zkrátit, úplně ideálně pak docílit jí tak nějak mimochodem. Možná už teď občas jedete do práce na kole nebo jdete po schodech místo čekání na výtah. Pokud hledáte další možnost, třeba vám budou vyhovovat takzvané shape up boty.

    Tyto boty se za poslední rok staly téměř hitem, v Americe dokonce vznikají obchody nabízející výhradně tento druh obuvi. Jde o různé druhy bot od žabek až po klasické a nejrozšířenější tenisky, které mají podrážku speciálně tvarovanou tak, aby byly intenzivně zapojovány svalové skupiny především v oblasti lýtek a hýždí. Uprostřed boty je podrážka vyšší a směrem k přední a zadní straně se pod různým úhlem svažuje. Boty jiných výrobců zase mají podrážku zvýšenou na dvou místech, vepředu a vzadu. Těmito druhy tvarování je dán princip, na kterém boty fungují - nutí nositele udržovat rovnováhu, chůze v nich je tedy namáhavější a na rozdíl od běžných tenisek vás shape up boty nutí se na chůzi opravdu dobře soustředit. Intenzivněji jsou zapojovány svaly hýždí a dokonce i břicha. Pokud se vám to zdá jako úžasný vynález, nejdříve si uvědomte, že jejich nošení vyžaduje určitou dávku odvahy, a to hned z několika důvodů.

    Tak zaprvé, tyto boty bohužel většinou nevypadají nijak hezky. Zvláštně tvarovaná podrážka prostě vypadá přinejmenším zvláštně, v případě žabek až bizarně, ne vždy v tom dobrém slova smyslu. Co hůř, nejenže nevypadá dobře samotná bota, ale s největší pravděpodobností vám ani nebude slušet opatrná a nepřirozená chůze, ke které boty samozřejmě ze svého principu nutí. Opatrnost je ale na místě. Jelikož vás tyto boty nutí zapojovat svaly úplně jinak než při běžné chůzi, je ovládnutí tohoto nového druhu chůze věcí určitého cviku a tréninku. Na začátku nošení tak hrozí různé nepříjemnosti, jako je zvrtlá noha, drobné ztráty stability a podobně. Ani po ovládnutí techniky chůze ale většinou na botách příliš přirozeně vypadat nebudete; výhodou ale je, že vás budou nutit chodit rovně a vzpřímeně.

    Boty tedy jednoznačně nejsou určeny na celodenní nošení, na to upozorňují i jejich výrobci. Je třeba zvážit, jestli vůbec máte kam je nosit; do práce si je nejspíš nevezmete, možná v nich dojdete jen na rychlý nákup - pak je ale otázka, jestli během té chvíle vůbec budou na vaši postavu mít ten žádoucí vliv. Nejlépe se hodí zřejmě na delší odpolední procházku, pokročilé nositelky v nich potom mohou i běhat a zintenzivnit tak zátěž.

    Přečtěte si také: