Navštivte také: Coworking33 - Sdílené kanceláře Břevnov
  • Titulní stránka
  • Krása a móda
  • Sex a vztahy
  • Zdraví a relax
  • Děti a rodina
  • Recepty
  • Horoskopy
  • Soutěže
  • Jsou podpatky ve městě správnou volbou?

    11.9.2012, Dominika Drahovzalová

    Kočičí hlavy, vymleté dlažební kostky, kluzká podlaha metra, žlábky na eskalátorech. Je to doslova umění přeskákat všechny ty neúměrně vysoké obrubníky a vyhýbat se přitom záplavě turistů. Jak na to, abyste sešli deštěm zmáčené Václavské náměstí ladně jako víla?

    Při chůzi na podpatcích obecně platí dvě zlaté pravdy: „pro krásu se musí něco vydržet“ a „učený z nebe nespadl“. O to víc se jimi pak musíme řídit, když chceme na jehlách okouzlovat takové město, jako je právě Praha. Myslet si, že hned první den si na deseti centimetrech nezvrtneme kotník, by byla hotová pošetilost. Začít se musí hezky odspoda a pomaloučku.

    Základ jsou dobré boty. Některé lodičky mají podpatky udělané tak lajdácky, že by se na nich neudržela ani supermodelka. Naše chodidla mají velice chytře navržený tvar, který nám pomáhá udržovat rovnováhu. Aby celý systém fungoval, i když posuneme paty o pěkný kus výše, musí výrobci bot myslet na lidskou anatomii. Pokud vás tedy čeká pražské poprvé, vyberte takové botky, které vám dobře sedí, a jste si v nich jisté.

    Začněte raději některými z nižších lodiček, naplánujte si kratší trasu. A pak už jen cvičit a cvičit. Ze začátku se rozhodně nevyhnete troše toho škobrtání. Lepší než nosit hlavu vysoko a pak upadnout, je jít hezky pomalu a klidně nebo si sem tak zkontrolovat nohy. K pravé dámě nepatří jen výška, ale také elegance a skromnost.

    A jak zjistíte, jestli už vám Praha doslova padla k nohám? Otestujte si svou chůzi v nočním životě. Když zvládnete pár koktejlů, divoké rytmy tance a krkolomnou cestu noční tramvají, můžete si na botky nechat klidně napsat řidičák.

    Pár rad na závěr

    Co dělat když prostě není čas a trpělivost na postupné trénování? Je tu pár možností. Například pořádně si vytipovat trasu s co nejméně karamboly. Leckdy pomohou silonové punčocháče. Hodně mohou zachránit i náhradní baleríny. A samozřejmě nepostradatelných je pár náplastí v kabelce. Stejně dobře jako jehly vypadají i boty na klínu, které se hodí obzvlášť teď v létě a jsou mnohem stabilnější. Ale každá z vás určitě brzy přijde na své vlastní vychytávky, jak si nohu nezlomit. Hlavní je se nevzdat. Však my tu Prahu porazíme!

    Přečtěte si také: