Navštivte také: Coworking33 - Sdílené kanceláře Břevnov
  • Titulní stránka
  • Krása a móda
  • Sex a vztahy
  • Zdraví a relax
  • Děti a rodina
  • Recepty
  • Horoskopy
  • Soutěže
  • Kouření škodí zdraví. Co ale s tím?

    27.4.2012, Eva Hoření

    Každý ví, že kouření škodí zdraví. V naší společnosti existuje mnoho reklam a kampaní zaměřených proti tabákovým výrobkům, avšak o jejich účinnosti by se dalo polemizovat. V souvislosti s následky kouření se do podvědomí společnosti dostala zejména rakovina plic. Toto velmi závažné onemocnění má vysokou úmrtnost. Přesto je to pouze jeden z mnoha následků, který způsobuje kouření. Nejvhodnější způsobem, jak předejít poškození zdraví je nekouřit. Kromě snížení rizika zdravotních komplikací je s nekuřáctvím samozřejmě spojená i notná úspora financí.

    Proč jsme závislí?

    Cigarety obsahují nikotin, což je vysoce návyková látka, která se do několika sekund po potažení z cigarety naváže na receptory v mozku. Tím spustí mechanismus, při kterém jsou stimulovány emoční struktury mozku. Vyvolává libé pocity, zklidňuje napětí a navozuje dobrou náladu. Poté se nikotin z těla postupně vylučuje a člověk pociťuje nutnost další dávky. Při dlouhodobém kuřáctví současně klesá citlivost receptorů v mozku na nikotin a kuřák potřebuje vyšší dávky nikotinu. Těmito mechanismy prohlubuje svoji závislost na cigaretách.

    Když už se člověk rozhodne přestat kouřit, musí se potýkat s nepříjemnými abstinenčními příznaky, jako je podrážděnost, nervozita, neklid, nespavost, zvýšená chuť k jídlu a jiné nepříjemné stavy. Nejlepší náhradou cigaret je jejich substituce nikotinovými přípravky.

    Na trhu existuje celá řada přípravků, které dodávají do těla nikotin zdravějším způsobem než spolu s tabákem. Jsou jimi například:

    Žvýkačky - Nikotin se uvolňuje jejich žvýkáním. Hlavní nevýhodou je, že se musí žvýkat přerušovaně, aby nenastalo rychlé předávkování nikotinem, které může způsobovat bolesti hlavy a zvýšené slinění.

    Pastilky - fungují na podobném principu jako žvýkačky

    Náplasti - uvolňují nikotin kontinuálně, což mnohým lidem vadí, protože mohou způsobovat podobné nežádoucí účinky jako žvýkačky.

    Elektronické cigarety - se zdají být nejvhodnější variantou při substituci nikotinu. Toto tzv. zdravé kouření může abstinující kuřák užít kdykoliv a kdekoliv dle jeho potřeby, aniž by tím ohrožoval zdraví sebe nebo svého okolí. Na trhu je k dostání široká škála značek. Mezi ně patří například elektronické cigarety Intellicig, jež lze zakoupit v internetovém obchodě Mr. Smoke.

    Přečtěte si také: