Navštivte také: Coworking33 - Sdílené kanceláře Břevnov
  • Titulní stránka
  • Krása a móda
  • Sex a vztahy
  • Zdraví a relax
  • Děti a rodina
  • Recepty
  • Horoskopy
  • Soutěže
  • Sicílie – ostrov, který si vás podmaní!

    2.4.2012, Marika Postlerová

    Sicílie, největší ostrov jižní Evropy, jejíž břehy omývají vlny Středozemního moře, láká svou tajuplností a pověstným italským šarmem cestovatele ze všech koutů světa. Celá oblast je opředená bohatou historií a také mnohými pověstmi. Málokdo si tento překrásný ostrov spojí s něčím jiným než s mafií. To je ale škoda. Vynechat totiž při cestování právě Sicílii by byl obrovský hřích!

    První historicky známí obyvatelé Sicílie se na půdě ostrova pohybovali již před více než pěti tisíci lety. Tento domorodý národ, Sikané, byl svými zvyky do značné míry podoben americkým indiánům. Sikané obydlovali celou plochu ostrova, ale s rostoucím přílivem dalších národů se byli nuceni uchýlit do sicilských lesů.

    V průběhu let se mnoho národů snažilo o podmanění Sicílie. Zprvu to byli Řekové. Ti na ostrově založili první města. Mezi nimi byly například známé Syrakusy nebo Messina. Dnešní hlavní město Sicílie, Palermo, však bylo založeno námořní velmocí, jež se dlouhá staletí pokoušela převzít nad ostrovem moc, Kartágem. Foiničané (jak se Kartágincům říkalo) však také neuspěli a území jim postupně unikalo pod prsty.

    Dlouhé roky se takto o Sicílii přetahávaly nejrůznější velmoci. V roce 1816 se Sicílie spojila s Neapolským královstvím a vytvořily tzv. Království obojí Sicílie. Naděje na osamostatnění se však rozplynula, když byl v roce 1860 ostrov připojen k Itálii. Obyvatele to příliš nenadchlo, a tak se mnoho z nich stěhovalo do USA.

    Sicílie – Itálie, jaká jinde není

    Ostrov je pověstný horkým létem, svými sopkami, vínem, ale také nádhernou keramikou. Teplota v létě šplhá k takovým výšinám, že i ty největší sicilské řeky téměř vysychají. Nejvyšší horou je dobře známá Etna. Mezi ní a Syrakusami se nachází jedna z nejúrodnějších oblastí Sicílie.

    Velmi oblíbeným turistickým místem je samozřejmě městečko Palermo. Nejen mnoho starobylých památek, ale také řada kaváren a restaurací očaruje všechny příchozí. Město je jednoduše plné pohody a klidu. Naprostým vrcholem pak bývá návštěva kapucínského kláštera, který v podzemí ukrývá osm tisíc mumií mnichů.

    Dalším lákadlem pro turisty je město Corelone. Na rozdíl od svého většího bratra však Corleone láká nebezpečím zločinu. Narodil se zde i nejvyšší šéf sicilské mafie, Salvatore Riina. Ten je od roku 1993 ve vězení. Město se však ničím rozhodně netají, a proto se před časem rozhodlo otevřít muzeum mafie, kde se nacházejí různé knihy, spisy, články a další dokumenty.

    Sicílii si zkrátka oblíbí jak milovník pláží a pohody, tak nadšenec historie, kultury a dobrodružství. Najdete tam od všeho špetku. Jen nudu, tu tam nenaleznete!

    Přečtěte si také: