Navštivte také: Coworking33 - Sdílené kanceláře Břevnov
  • Titulní stránka
  • Krása a móda
  • Sex a vztahy
  • Zdraví a relax
  • Děti a rodina
  • Recepty
  • Horoskopy
  • Soutěže
  • Přišlo jaro a s ním i klíšťata. Jak s nimi správně „zatočit“?

    29.3.2012, Michaela Sýkorová

    Teploty za poslední dobu rapidně stouply a jaro se se do nás opřelo plnou silou. Je prostě nemožné odolat vábení přírody a aspoň si trochu neprodloužit cestu domů. Ve městech nás v nose skoro na každém nose šimrají vůně ze stánkových grilů a zahrádky hospod jsou narvané k prasknutí. Ani vesnice nezůstávají pozadu a pomalu zelenající se větve stromů přímo vybízejí k příjemné procházce. I Vy nakonec podlehnete a ať už v páru nebo s přáteli vyrazíte na piknik do parku nebo na nedalekou louku.

    Užíváte si zábavy a ani si nepřipouštíte, že by právě tyhle momenty mohlo něco pokazit. Když vás pak v noci začne svědit pod kolenem, rozespale se poškrábete a zase se věnujete spánku. Ráno ve sprše vám ruka ještě párkrát netrpělivě zabloudí k noze a to už se rozmrzele otáčíte před zrcadlem a projíždíte tělo jako pod rentgenem. Musíte trochu zaostřit než si všimnete načervenalého místa tam, kde jste se předtím zuřivě drbali a jakmile se přiblížíte blíže ke sklu už ho vidíte.

    Přesně na vrcholku podrážděného pupínku se nenápadně krčí klíště. Jakoby nic si dál v klidu parazituje a cucá, co hrdlo ráčí, zatímco Vy vyděšeně pobíháte po koupelně a přemýšlíte, jak ho jenom dostat, co nejrychleji ven. Raději se snažíte odsunout do pozadí myšlenky na to, co když, ačkoli vám to moc nejde. Po půlhodině úmorného točení a tahání, provázených tlumením klením vám dojde, že odstranění klíštěte není tak jednoduché, jak jste původně mysleli.

    Pokud nemáte zrovna nic po ruce, tak můžete zkusit namočit kousek vaty nebo toaletního papíru, lehce namydlit a kroužit po klíštěti. Jde o nejrychlejší metodu, kdy se klíšťata pustí do několika sekund. Zdaleka se tím, ale nedá zajistit dezinfekce v okolí poškozeného místa. Na pinzetu nebo olejíčky pak raději zapomeňte. Pokud jde o klíšťata přenašeče, tak si akorát zaděláte na malér, když moc stiknete a všechno se vám dostane do rány nebo klíště zadusíte a to vám pak doslova vyzvrací už nakaženou krev zpátky.

    Při podobných obtížích se vůbec nevyplatí podceňovat situaci, protože případné nemoci mají katastrofální dopad na organismus. Snadným a šetrným způsobem, skoro jako z knihy, jak vyndat klíště, je přípravek Ixoderm od české společnosti Vetrisol. Po jedné kapce dojde k naprostému znehybnění a vysušení malého útočníka, kdy ho pak prostě sloupnete. Rána se od začátku automaticky dezinfikuje, takže máte o další starost méně. Do čtvrt hodiny je po problému. Pak už si můžete tu bestii prohlédnout z blízka a vítězoslavně ji vyprovodit pomocí vašeho splachovadla.

    Nenechte svoje tělo na pochybách a snižte rizika, když můžete. Nedejte klíšťatům šanci!

    Přečtěte si také: