Navštivte také: Coworking33 - Sdílené kanceláře Břevnov
  • Titulní stránka
  • Krása a móda
  • Sex a vztahy
  • Zdraví a relax
  • Děti a rodina
  • Recepty
  • Horoskopy
  • Soutěže
  • Zázvor: Hřejivý na těle i na duši

    22.3.2012, Markéta Vocetková

    I když ty nejhorší mrazy máme nejspíše za sebou, pořád na sobě můžeme cítit dopady zimního období. Celkově jsme po zimě unavení, nemáme chuť do práce a rychle prochladneme.  S přicházejícím jarem by se člověk měl nechat nabít novou energií, aby se na čas lásky, jara a květů připravil.

    Ideálním životabudičem je zázvor. Tato kořenovitá rostlina se používala v dávné starověké Číně jako dochucovadlo, ale také jako velmi účinný lék. Jeho ostrá, medově nasládlá chuť vonící po citronu, si našla za dlouhá tisíciletí své příznivce.

    Asi nejznámější úpravou zázvoru je čaj. Nastrouhaný kořen zázvoru se přelije vroucí vodou, přecedí se a dochutí dle chuti medem, citronem či třtinovým cukrem. Taktéž se přidává sušený ke směsím sypaného černého čaje. Čaj poté není tak ostrý, jako čistý nálev z kořene zázvoru, má osvěžující, jemnou chuť.

    Zázvor upravuje ve velké míře trávicí cyklus. Podporuje trávení a pomáhá rozkládat některé kyseliny, které mají za následek pálení žáhy. Můžeme jej tedy bez obav zařadit do dietního jídelníčku.

    Známý je taktéž pro svou hřejivost. Zvyšuje krevní tlak, dlouhodobé užívání zázvoru zlepšuje krevní oběh a prokrvení celého organismu. Pro osoby trpící vysokým tlakem tedy není vhodné popíjet jej ve větším množství. Zázvor se velmi dobře osvědčil při léčbě „studených rukou či nohou,“ právě díky zlepšování krevního oběhu.

    Těhotné ženy, obzvláště ty, v prvním trimestru by určitě měly zařadit zázvor do svého jídelníčku.  Zlepšuje totiž nevolnosti spojené se začátkem těhotenství, tj. potlačuje zvracení, nevolnost a žaludeční problémy. Nemusí se to týkat jen těhotenství, mnoho lidí trpí při cestování autobusem či při letu letadlem kinetickou nevolností.  Na rozdíl od léků, které zároveň s potlačením nevolnosti vyvolávají potřebu spánku, zázvor snižuje příznaky nevolnosti, ale neuspává.

    Jeho účinky se dají využít i při nachlazení. Pomáhá tělu se uzdravit, pomáhá při zvýšené teplotě a intenzivním kašli. Objevte jeho kouzlo.

    Přečtěte si také: