Navštivte také: Coworking33 - Sdílené kanceláře Břevnov
  • Titulní stránka
  • Krása a móda
  • Sex a vztahy
  • Zdraví a relax
  • Děti a rodina
  • Recepty
  • Horoskopy
  • Soutěže
  • Typ na zajímavý výlet – České Budějovice – památky a historie

    11.5.2010, Tomas Huček

    Jihočeská metropole patří mezi zajímavá místa, která se vyplatí navštívit. Nabízí jedinečnou kombinaci historie a moderní architektury. Toto královské město bylo založeno Přemyslem Otakarem II. v roce 1265. Po celou dobu své existence patřily České Budějovice k příznivcům krále, takže pro ně nástup husitství znamenal mnoho nepříjemností a zápas o vlastní existenci. Velký rozkvět město zažilo v 16. a 17. století. V této době čerpalo ze své unikátní polohy, neboť mnoho obchodních cest do Rakouska a Bavorska vedlo právě přes České Budějovice. V průběhu 19. století se počet obyvatel zdvojnásobil. Celá jedna třetina obyvatel byli Němci a Rakušané nebo židé.

    České Budějovice si nesou pověst města obklopeného rybníky. Pravdou je, že v jejich blízkosti naleznete desítky rybníků, rybníčků nebo nádrží. Většinou jde o chovné rybníky, avšak lze najít i mnoho rekreačních oblastí. Samotné město pak nabízí jedno z nejkrásnějších náměstí v České republice. Náměstí Přemysla Otakara II. je ze všech stran obklopeno barokními měšťanskými domy, které dodávají celému místu jedinečnou atmosféru. Uprostřed náměstí se můžete osvěžit u Samsonovy kašny, jež pochází z 18. století. Zapomenout nesmíme ani na zdobenou radnici, která je vyzdobena čtyřmi sochami ctností v nadživotní velikosti.

    Historickou atmosféru Vám nabídne také hotel České Budějovice, jehož historie sahá až do roku 1533. V luxusních pokojích a apartmánech si tak můžete nerušeně vychutnívat historického ducha této jihočeské metropole a z okna mít výhled přímo na hlavní náměstí Českých Budějovic.

    Dominantou Českých Budějovic je Černá věž. Dosahuje výšky 72 metrů a slouží jako zvonice a vyhlídka. Bohužel se stávala častým místem sebevražd, takže v současnosti je celá vyhlídka zasíťována. V blízkosti Černé věže naleznete chrám sv. Mikuláše, jenž byl vystavěn v barokním stylu. Nedaleko odsud lze objevit nejstarší dochovanou stavbu ve městě. Je jím kostel Obětování Panny Marie a jeho základy byly položeny v roce 1265. Doporučuje se zavítat také do Panské ulice, ve které se nacházejí zbytky městského opevnění s Rabenštejnskou věží.

    Jestliže však už máte dost historie, můžete se zastavit na posezení a využít klidné atmosféry, kterou nabízí restaurace České Budějovice. V jídelním lístku najdete zejména pokrmy z regionálních surovin připravované vynikajícím šéfkuchařem. Poté se například vydejte do jednoho z několika parků...

    Přečtěte si také: