Navštivte také: Coworking33 - Sdílené kanceláře Břevnov
  • Titulní stránka
  • Krása a móda
  • Sex a vztahy
  • Zdraví a relax
  • Děti a rodina
  • Recepty
  • Horoskopy
  • Soutěže
  • Chřipka versus angína: poznáte rozdíl?

    17.3.2012, Eva Hoření

    Málokterý člověk neprodělal za svůj život chřipku nebo angínu. Mezi těmito nemocemi je ale poměrně zásadní rozdíl a ten spočívá v jejich průběhu a léčbě. Divíte se, proč vám lékař nepředepsal antibiotika, když je vám zle?  Nevíte proti čemu se dát očkovat? Jak je možné, že někdo leží s chřipkou 2 dny a druhý se léčí přes týden? Pokud váháte s odpověďmi na tyto otázky, čtěte dále!

    Chřipka

    Chřipka je vysoce nakažlivé virové onemocnění, které může postihovat ptáky, lidi, prasata, ale i jiné savce. Objevuje se převážně v zimě a na jaře a přenáší se pomocí kapének z člověka na člověka. Je důležité neplést si ji s běžným nachlazením a jinými virózami, které mohou mít mnohem lehčí průběh. Pravá chřipka totiž trvá 1 až 2 týdny. Začíná z plného zdraví, objeví se náhle vysoké horečky, zimnice, vyčerpanost, bolesti hrdla, hlavy, kloubů a případně svalů. Postupně se rozvine suchý kašel, jenž se později zvlhčuje. Mezi příznaky chřipky nepatří rýma. Chřipku může provázet řada komplikací, které postihují převážné oslabené jedince, staré lidi a malé děti.

     

    Jak léčit chřipku?

    Proti samotnému viru chřipky běžně nepodáváme speciální léky, léčí se hlavně nepříjemné projevy, které toto onemocnění provázejí. Snažíme se snižovat teplotu například pomocí paralenu, důležitý je klid na lůžku a omezení fyzické aktivity. Od věci není ani užívání vitamínů zejména vitamínu C. Narozdíl od angíny se lze proti chřipce nechat očkovat.

     

    Angína

    Angína je akutní zánět krčních mandlí, který bývá z 90 % zapříčiněn bakteriální infekcí. Nejčastěji je způsobena bakteriemi z rodu streptokoků. Šíří se stejně jako chřipka malými kapénkami. Vyskytuje se po celý rok a někdy epidemicky v zimě. Mezi první příznaky angíny patří silná bolest v krku s obtížným polykáním. Dále se přidružuje chrapot, kašel, horečka, rýma, zvětšené krční uzliny. Krk je na pohled zarudlý a na krčních mandlích se mohou objevit bělavé povlaky hnisu.

    K léčbě se používají antibiotika a léky snižující bolesti a teplotu. Je důležité snížit fyzickou námahu, vyhýbat se alkoholu a cigaretám a zvýšit příjem vitamínů. Během letního období je dobré si dát pozor na překlimatizované prostory a přechody z tepla do zimy.

    Ne vždy je každé onemocnění způsobené pouze viry či bakteriemi. Často na některá virová onemocnění jako je chřipka může nasedat bakteriální infekce, jež dokáže v mnohém zkomplikovat následnou terapii. Pokud si nevíte rady, zda se jedná o běžné nachlazení, chřipku nebo angínu, neváhejte vyhledat svého lékaře.

    Přečtěte si také: