Navštivte také: Coworking33 - Sdílené kanceláře Břevnov
  • Titulní stránka
  • Krása a móda
  • Sex a vztahy
  • Zdraví a relax
  • Děti a rodina
  • Recepty
  • Horoskopy
  • Soutěže
  • Čaj Rooibos

    10.5.2010, Tomas Huček

    Současná moderní doba s sebou přináší velký trend v pití nápojů, které mají pomoci očistit organismus. Jedním z nich je čaj Rooibos. Nejedná se přitom o klasický čaj, protože se neprodukuje z listů čajovníků. Jeho původ lze hledat v rostlině jménem Aspalatus Linearis. Její pěstování se rozšířilo po celé Africe, avšak hlavní pěstitelské oblasti lze nalézt v Jihoafrické republice. Nejslavnější Rooibosovou oblastí je kraj kolem Kapského města.

    Díky výbornému africkému podnebí probíhá sklizeň několikrát ročně. Mladá rostlinka je nejprve zelená. V průběhu dozrávání Aspalatus rezaví, až nakonec v době sklizně nabývá červeno-rezavou barvu. Pro čaj jsou nejdůležitější lístečky, jež se sbírají a prochází procesem sušení. Sebraný Aspalatus je rozsekán a usušen. Kvalita výsledné čajové směsi záleží na době sušení a intenzitě slunečního svitu. Díky tomuto procesu získává jedinečnou chuť a zabarvení.

    Čaj Rooibos je znám po celém světě jako zklidňující nápoj. Jeho schopnosti jsou ověřeny u nervové, oběhové a trávicí soustavy. Díky své ekologické výrobě je čaj vhodný i pro malé děti a citlivé lidi. Jelikož obsahuje mnoho látek, dokáže uklidit mysl a celkový oběh, takže je zvláště oblíbený u jedinců, kteří jsou celý den ve stresu. Jinak se čaj Rooibos hodí také na uklidnění podrážděných střev a žaludku. Dokáže navodit příjemnou uklidňující atmosféru, proto se stal oblíbeným doplňkem mnoha čajoven. Díky vysokému obsahu minerálních látek dokáže navodit přirozenou rovnováhu v organismu a zajistit lepší tělní oběh. Lze v něm objevit prvky, jako jsou železo, draslík, hořčík, mangan, zinek nebo vápník. Jde o ojedinělý zdroj užitečných látek, které účinně stimulují celé tělo a jeho orgány.

    Čaj nabízí hned několik větších společností, které prodávají čajové nápoje. Kombinují ho s různými přísadami, takže si lze vychutnat Rooibos s citrusovými plody nebo Rooibos s medem. Čaj nelze než doporučit všem lidem, kteří podléhají moderní době, neboť dokáže napravit škody, jež napáchá každodenní shon.

    Přečtěte si také: