Navštivte také: Coworking33 - Sdílené kanceláře Břevnov
  • Titulní stránka
  • Krása a móda
  • Sex a vztahy
  • Zdraví a relax
  • Děti a rodina
  • Recepty
  • Horoskopy
  • Soutěže
  • Řekněte STOP rizikům laserových operací! Poradíme, jak na to

    4.3.2012, Michaela Sýkorová

    Prožili jste už někdy příjemné odpoledne s hrnkem kávy a tou pravou svačinkou k zakousnutí? K dokonalosti vám už jen stačily noviny nebo oblíbený časopis. Natěšeni jste po něm proto sáhli, abyste se dozvěděli novinky ze světa, ale po úvodním dramatickém titulku už jste museli složitě luštit jednotlivá slova? Řada lidí se pak v takových situacích snaží všechno vyřešit tím, že magazín natahuje před sebe na délku paží, protože si buď nechce přiznat, že vůbec nějaký problém má nebo je příliš líná si dojít pro brýle.

    Jde o častý a výstižný obrázek člověka, který si musí na svůj seznam vad bohužel připsat krátkozrakost. S příchodem moderní doby a skvělými pokroky v řešení očních vad se pak asi každý, kdo má na kontě nějakou tu dioptrii zamýšlí nad tím, jestli nezkusit operaci laserem.

    Vidina dokonalého zraku je sice nesmírně lákavá, ale je nutno si uvědomovat případná rizika laserových operací. Konkrétním příkladem jsou pak operace LASIK známější díky svým kauzám hlavně v USA. Ve Spojených státech dokonce vznikla petice, která varuje před zákrokem LASIK, protože po jeho provedení se u většiny pacientů projevily nebezpečné komplikace. Tato operace se provádí především u lidí trpících krátkozrakostí, ke které se nemálokdy připojuje i astigmatismus (nepřesné zaostření světla na sítnici).

    V zákroku dojde k naříznutí a zeslabení rohovky, která se následně nezahojí a může dojít k zánětu. Již v několika situacích měl tento postup za následek u jednotlivých klientů naprosté oslepnutí. V lepším případě jsou bývalí pacienti nuceni si doživotně vlhčit oči pomocí kapek nebo se jim po nějaké době začne zrak rapidně horšit. Pokud jste zrovna vy kandidátem na zlepšení oční vady pomocí laseru, tak se vždy informujte o všech rizicích, protože ne každá klinika vám z důvodu růstu svého byznysu podá všechny informace.

    Nejlepší variantou je si vyhledat informace z několika zdrojů, abyste si mohli být naprosto jisti a mohli se tak objektivně rozhodnout. Pokud stojíte zjistit si o tom víc, vše naleznete v Klubu Dobré oči, kam se můžete kdokoliv zcela zdarma zaregistrovat. Myslete na to, že i vaše oči si zaslouží zvláštní péči.

    Přečtěte si také: