Grilujeme snadno, zdravě a s chutí!
24.2.2012, Michaela SýkorováJe teplý letní podvečer, v okolí jsou slyšet cvrčci, ve vzduchu voní posekaná tráva. Vy sedíte se svými přáteli, popíjíte a dobře se bavíte. Pivo teče proudem, párty se rozjíždí a už se pomalu sahá po kořalce. Velice častý obrázek víkendů, které Češi tak rádi tráví na svých chatách nebo chalupách, ale i na verandě svého rodinného domu. Ačkoli jde o moc pěkný výčet a určitě zajímavě prožité chvíle, tak tomu stále něco chybí.
Ano. Stůl může být přeplněn jednohubkami nebo brambůrky, ale rozhodně nesmí chybět něco pořádného k zakousnutí, k čemuž se nejlépe hodí venkovní grily. Určitě již tušíte, o čem je řeč. Co by totiž byly oslavy nebo zahradní párty bez toho správného jídla a tím je myšleno nejen grilované maso a pro vegetariány třeba zelenina, ale i řada dalších pochoutek jako jsou vejce, topinky z chleba nebo sýr v alobalu.
Chcete-li skloubit výhodnou cenu se zdravým výsledkem hotového jídla, můžete vsadit na grily Weber. Vůně opečené dobře naložené krkovičky, kuřecích křidélek posypaných trochou papriky, aby měla ten správný říz, nebo třeba plátků brambor, které se přímo rozpustí v ústech, když je okusíte. Jenom z té představy by měl člověk dostat hlad.
Zdaleka největší výhodou je ale to, že takto pečené pokrmy patří právě mezi ty nejzdravější, což potěší každého správného gurmána. Je čistě na každém jaký druh grilu si chce vybrat. Někdo raději volí elektrické grily, které by měly být prakticky bezpečnější a působí asi i zdravěji. A když se k nim připletou malé děti, tak alespoň nemanipulují s otevřeným plamenem. Avšak cena za elektřinu, která se neustále zvedá, je staví do značné nevýhody.
Tím se na řadu dostává druhá možnost, kterou jsou plynové grily. I ty mají své výhody, takže je někdy těžké si vybrat. Jsou tací, kteří tvrdí, že jim jídlo z grilu poháněného elektřinou chutná více, druzí zase tvrdí opak. Vše záleží na jednotlivci, takže s určitostí prostě nemůžeme říct, který z těchto dvou je lepší. Každopádně výhodou obou je, že není potřeba zbytečného omastku, kdy by se v něm maso muselo doslova topit, aby se vůbec opeklo, což nepříjemně připomíná většinu fast foodů.
Stačí si jednoduše vzít plátek, trochu jej oklepat, lehce osolit a opepřit a za chvíli už všichni u stolu potěšeně žvýkají. Výborná je také grilovaná zelenina, buď ve formě špízu, nebo samostatně na kousky. Pokud pak chcete grilování posunout o další krok, můžete připravit i plátky jablek, hrušek nebo třeba ananasu a jednoduše je opéct. Nemusíte se bát vyzkoušet různé druhy ovoce nebo zeleniny. Potěšte svoje přátele a třeba i trochu posuňte hranice běžného grilování klasických jídel. Pak stačí jen popřát. Dobrou chuť!
štítky článku:
Přečtěte si také:
- Chcete navštívit místo přezdívané Karibik Středozemí? Víme, kam byste měli jet!
- Ve stylu španělské kuchyně
- Chcete oslnit úsměvem? Získejte bílé zuby snadno a rychle
- Svatební dary roku 2017
- Veneto, vinná oblast s historii
- Pivo nám prospívá
- Jak vybrat matraci pro děti?
- Jak správně vybrat polštář?
- Jak přejít na zdravou výživu a zhubnout
- Španělské potraviny Bassta
Doporučujeme
EnteroZOO - účinný přípravek pro vašeho mazlíčka na průjmy, otravy, alergie a kožní potíže.
Co dnes uvařit
Španělský Jamón
Máte rádi vepřové maso na jakýkoliv způsob? A vyzkoušeli jste už, jamón, španělskou sušenou šunku?
Nejnovější příspěvky
- Jak se připravit na grilovací párty s přáteli
- Jak vybrat světla do kuchyně?
- Počátky tisku v Čechách
- Jaké jídlo servírovat na večírku?
- EnteroZOO: akutní pomoc při kožních onemocněních
- Kastrace kočky: vše, co byste měli vědět
- Jak vybrat rodinnou dovolenou, kterou si užijí dospělí i děti
- Chcete navštívit místo přezdívané Karibik Středozemí? Víme, kam byste měli jet!
- Začala hlavní bleší sezóna. Víte, jak před nepříjemnými parazity chránit psy a kočky?
- Jak vybrat vibrátor?