Navštivte také: Coworking33 - Sdílené kanceláře Břevnov
  • Titulní stránka
  • Krása a móda
  • Sex a vztahy
  • Zdraví a relax
  • Děti a rodina
  • Recepty
  • Horoskopy
  • Soutěže
  • Kapavka: Minimum, které bychom o ní měli vědět

    22.2.2012, Veronika Vycpálková

    Kapavka neboli gonorea patří mezi nejčastěji se vyskytující sexuálně přenosné nemoci na světě. Způsobuje ji bakterie Neisseria gonnorrhoea. Toto onemocnění se pozná obvykle podle hnisavého zánětu sliznic vylučovacích a pohlavních orgánů. Někdy může zasáhnout také konečník, hltan anebo oční spojivky.

    Průběh onemocnění

    První místo, které je infikované, je obvykle tkáň močové trubice a děložního hrdla. Kromě těchto částí pohlavních orgánů se bakteriím daří, jak už jsem výše zmínila, také v konečníku a ústní části hltanu. U žen infekce z děložního hrdla může přecházet do dělohy a vejcovodů, a tím zapříčinit neplodnost. Ta je jednou z velmi nepříjemných a obvykle trvalých dopadů kapavky. Současně u osoby infikované kapavkou se zvyšuje riziko infekce HIV, což je nejspíše důsledek oslabení a narušení povrchu sliznic. Až 50 % případů kapavky může probíhat bez výraznějších příznaků. Žena může trpět výtokem, obtížemi při močení, mezimenstruačním krvácením nebo krvácením po styku.

    U mužů jsou nejčastějším projevem obtíže při močení. To je doprovázeno řezáním, pálením a hustým hnisavým výtokem z močové trubice. Bez léčby se infekce může rozšířit na nadvarle, varlata anebo prostatu. Následkem může být, stejně tak jako u žen, neplodnost.

    Infekce hltanu se projevuje podobně jako angína. Kapavka v oblasti konečníku může být provázena análním výtokem, svrběním a krvácením.

    Diagnostika kapavky

    Ke zjištění přítomnosti anebo nepřítomnosti této bakterie v těle využívají lékaři 3 laboratorní techniky. Jen pro představu, jsou to barvicí vzorky na bakterie, detekce bakteriálních genů nebo DNA v moči a růst bakterií pomoci laboratorních kultur. Často se přistupuje k více než jednomu testu, aby byla diagnostika přesnější.

    Léčba kapavky

    Základem správné léčby kapavky jsou jednoznačně antibiotika. Dnes, v době zvyšující se rezistence na penicilin, se začalo přistupovat k jiným účinným přípravkům, jako je třeba ceftriaxon.

    Přečtěte si také: