Navštivte také: Coworking33 - Sdílené kanceláře Břevnov
  • Titulní stránka
  • Krása a móda
  • Sex a vztahy
  • Zdraví a relax
  • Děti a rodina
  • Recepty
  • Horoskopy
  • Soutěže
  • Máte ustláno na růžích? Povídání o matracích

    12.12.2011, Lucie Veselková

    Jak si kdo ustele, tak si lehne. To je staré, avšak velmi pravdivé přísloví. Spánek hraje v našem životě nezastupitelnou roli. Během spánku se naše tělo i mysl regeneruje a dostává se nám zaslouženého odpočinku. Kvalitu našeho odpočinku může výrazným způsobem ovlivnit nevhodně zvolená postel, či dokonce matrace.

    Koupi nové matrace bychom rozhodně neměli nijak podceňovat a měli bychom obejít několik obchodů, abychom měli možnost porovnání toho, co dnešní trh nabízí.

    Matrace do postele bychom za žádných okolností neměli kupovat v hypermarketech, kde se nabízejí převážně matrace levné a nekvalitní. Při koupi matrace není radno zapomínat na to, že investujeme peníze do sebe. Koupí kvalitní matrace a kvalitního roštu zkvalitníme hlavně svůj spánek.

    Jak a kde vybrat tu správnou matraci? Kvalitní matrace se dnes prodávají ve specializovaných prodejnách, jsou to ta známá studia zdravého spaní. V těchto prodejnách prodává vyškolený personál, který vám bude schopen s výběrem vhodné matrace poradit. Ke koupi matrace, se neodmyslitelně váže i koupě roštu, i s tímto vám na prodejně dokáží poradit. Matrace by neměla být ani tvrdá, ani měkká. Nejlepší je, pokud si můžete matraci vyzkoušet, alespoň na 10 minut přímo v prodejně, abyste viděli, jak vám vybraná matrace vyhovuje či nevyhovuje. Nejoptimálnější poloha při testování matrace je poloha na boku. V této poloze se váha našeho těla rozloží a my uvidíme, zda je matrace pohodlná a vyhovuje nám. Když ležíte na matraci, měli byste se cítit pohodlně a nic by vás nemělo nikde tlačit. Matrace se musí přizpůsobit tělu a páteř by měla být v rovině. Právě proto je nejlepší, pokud budete testovat kvalitu matrace v poloze na boku.

    Matrace se dělí na několik druhů, a to na pružinové, taštičkové, latexové a pěnové, přičemž pěnu dělíme dále na PUR pěnu, studenou pěnu, bio pěnu a línou pěnu. Nejrozšířenějším a asi také nejprodávanějšími matracemi jsou právě matrace z pěny, které se nejlépe dokáží přizpůsobit stavbě našeho těla.

    Odborníci nezavrhují ani matrace pružinové. V dnešní době již i pružinové matrace dosahují výborných ortopedických vlastností. Těmto matrací se říká matrace taštičkové - mají pružinu uzavřenou v textilním sáčku. Tyto pružinky se dokáží dobře přizpůsobit tvaru lidského těla a v kombinaci například s latexem nijak uživatele netlačí. Například taštičkové matrace Vegas mají delší životnost než matrace pěnové, a jejich hlavní výhoda je vzdušnost, kterou žádná pěnová matrace nedokáže zabezpečit. Proto se dají použít například na staré postele, které nemají v posteli rošt, ale pevnou desku. Má rada na závěr je prostá, nepodceňujte správný výběr matrace a v této záležitosti si nechte poradit od zkušených odborníků.

    Přečtěte si také: