Navštivte také: Coworking33 - Sdílené kanceláře Břevnov
  • Titulní stránka
  • Krása a móda
  • Sex a vztahy
  • Zdraví a relax
  • Děti a rodina
  • Recepty
  • Horoskopy
  • Soutěže
  • Roztroušená skleróza – strašák mladých žen i mužů

    8.12.2011, Eva Hoření

    Pod pojmem roztroušená skleróza si každý představí starého člověka na vozíčku a nikdy by si nepomyslel, že i jeho by se to mohlo jednou týkat. Ve skutečnosti je to poměrně časté onemocnění začínající nejčastěji mezi 20. a 30. rokem. Ženy jsou postiženy dvakrát častěji než muži. Včasná diagnóza je velmi důležitá pro průběh onemocnění, proto není od věci se blíže s touto nemocí seznámit.

    Roztroušená skleróza (RS), odborně sklerosis multiplex, „eReSka“ - to jsou společné názvy pro závažné onemocnění centrální nervové soustavy (CNS), kdy vlastní imunitní systém poškozuje mozek a míchu. V CNS vzniká zánět, při kterém jsou narušovány obaly jednotlivých nervů, a tím se zpomaluje nebo úplně přerušuje přenos nervových vzruchů. Slovo skleróza znamená tuhý a uvádí se v souvislosti s jizvení v bílé hmotě, které je následkem zánětlivých procesů. Roztroušená proto, že jednotlivá postižená ložiska tzv. plaky se objevují kdekoliv v mozku nebo míše. Není jisté, co se podílí na vzniku RS, vědci předpokládají, že na vině je kombinace dědičných faktorů s vlivy vnějšího prostředí.

    Roztroušená skleróza má několik forem od poměrně lehce a pomalu probíhající až po maligní, rychle se rozvíjející variantu. Nejčastěji se projevuje v atakách, kdy se střídá období zhoršování příznaků s obdobím remise bez postižění, nebo jen s částečným postižením mozkových funkcí. Jelikož nemoc napadá různé části CNS, může mít i mnoho rozmanitých projevů. Nejčastěji se vyskytují poruchy zraku, bolestivosti oka při pohybu, změněná citlivost kdekoliv na těle, mravenčení, případně obrny horních či dolních končetin. Při postižení mozečku se člověk může chovat jako by byl opilý včetně poruchy rovnováhy, chůze a řeči, třesem nebo může mít potíže s močením či zažíváním. Také se objevuje únava, deprese, euforie a sexuální dysfunkce.

    Zatím bohužel neexistuje žádná léčba, která by dokázala pacienta s roztroušenou sklerózou uzdravit. Podávají se pouze léky, které působí protizánětlivě, zmírňují příznaky onemocnění a předcházejí nástupu nových atak. Čím dříve se začne nemocný léčit, tím bývá pomalejší rozvoj sklerózy. Proto pokud cítíte nějaké obtíže, nebojte se vyhledat lékaře. Pacienti s „eReSkou“ se začleňují do speciálních léčebných center a při dobrém průběhu onemocnění přežívají i desítky let jen s mírnými obtížemi.

    Přečtěte si také: