Pozor na škodlivé látky v potravinách!
15.4.2010, Ondřej VomočilV dnešní době, kdy na opravdu každém roku „číhá“ nespočet bacilů a dalších nepřímených látek, je na místě začít řešit problém se škodlivinami, které se mohou vyskytovat v potravinách. Není rychlejší způsob, než se nakazit nepříjemným bacilem, než ten, že něco infikovaného sníte.
Vždyť každý logicky myslící člověk vám řekne, že například ovoce i před samotnou konzumací byste měli omýt. Nikdy nevíte, jaký člověk, nebo třeba zvíře (u dovezených výrobků) před vámi měli danou potravinu v ruce. Raději si ji omyjte a následně v klidu konzumujte. Ale jak řešit omývání u jiných potravin?
Nejlepší je nakupovat s rozmyslem a nepouštět se do zbytečných experimentů. Raději si kupte to, o čem víte, že je zdravé a zdravotně nezávadné, než abyste kupovali něco, o čem prakticky nic nevíte. Nevíte, jak je daný pokrm (a nejen pokrm) upravován a hlavně jakými způsoby.
I v sebelepší restauraci se vám mohou na talíř dostat roztoči, ale i bacil, který mohl na jídlo přenést nakažený kuchař. Je to sice nepříjemné, ale mnohdy pravdivé.
Teď nastává otázka, jak se škodlivým látkám v potravinách ubránit? Raději minimalizovat, nebo úplně zrušit jejich nakupování? Nebo spíše důkladně zkoumat a doslova pitvat každou potravinu, kterou si koupíte? Nosit běžně roušku a bát se všeho, co na každého v okolí číhá? Zřejmě nejlepší je raději si s těmito problémy nedělat hlavu a neřešit je.
Nemá cenu řešit každou potravinu zvlášť a nekonečně ji přebírat, upravovat a zpracovávat. Někdo by se z toho mohl také doslova zbláznit. Je jisté, že když si v prodejně koupíte zcela plesnivý salám, sýr nebo například zkažené a plesnivé maso – nenecháte si to líbit a ozvete se. Což je naprosto správné a logické. Škodlivé látky na nás číhaly, číhají a číhat stále budou. Proto je mnohdy lepší si s nimi nelámat hlavu. Imunita člověka totiž funguje právě na principu budování obranných látek na základě malého množství virů a bakterií, které se do organismu dostanou.
štítky článku:
Přečtěte si také:
- Chcete navštívit místo přezdívané Karibik Středozemí? Víme, kam byste měli jet!
- Ve stylu španělské kuchyně
- Chcete oslnit úsměvem? Získejte bílé zuby snadno a rychle
- Svatební dary roku 2017
- Veneto, vinná oblast s historii
- Pivo nám prospívá
- Jak vybrat matraci pro děti?
- Jak správně vybrat polštář?
- Jak přejít na zdravou výživu a zhubnout
- Španělské potraviny Bassta
Doporučujeme
EnteroZOO - účinný přípravek pro vašeho mazlíčka na průjmy, otravy, alergie a kožní potíže.
Co dnes uvařit
Španělský Jamón
Máte rádi vepřové maso na jakýkoliv způsob? A vyzkoušeli jste už, jamón, španělskou sušenou šunku?
Nejnovější příspěvky
- Jak se připravit na grilovací párty s přáteli
- Jak vybrat světla do kuchyně?
- Počátky tisku v Čechách
- Jaké jídlo servírovat na večírku?
- EnteroZOO: akutní pomoc při kožních onemocněních
- Kastrace kočky: vše, co byste měli vědět
- Jak vybrat rodinnou dovolenou, kterou si užijí dospělí i děti
- Chcete navštívit místo přezdívané Karibik Středozemí? Víme, kam byste měli jet!
- Začala hlavní bleší sezóna. Víte, jak před nepříjemnými parazity chránit psy a kočky?
- Jak vybrat vibrátor?