Navštivte také: Coworking33 - Sdílené kanceláře Břevnov
  • Titulní stránka
  • Krása a móda
  • Sex a vztahy
  • Zdraví a relax
  • Děti a rodina
  • Recepty
  • Horoskopy
  • Soutěže
  • Kolik toho víte o pervitinu? Psychomotorická stimulancia

    6.12.2011, Veronika Vycpálková

    Psychomotorická stimulancia jsou látky, které způsobují celkové povzbuzení organismu. Zvyšují duševní i tělesný výkon. Účinek spočívá ve zvýšení látek, jako je dopamin, noradrenalin a v některých případech i serotonin, v mozku. Ty působí na receptory v mozku, zvyšuje se rychlost přenosů signálu a tím pádem dochází k celkovému povzbuzení.

    V České republice je nejčastěji užívanou látkou této skupiny metamfetamin neboli pervitin. Odhad počtu problémových uživatelů je 20 a půl tisíce (!). Užívání kokainu, který stejně jako pervitin spadá pod stimulancia, je v České republice omezen pouze na movitější jedince. To z toho důvodu, že má kokain poměrně krátkou dobu působení, do jedné hodiny, a také je dražší než například pervitin.

    Způsoby aplikace

    V případě pervitinu vede aplikace injekční, převážně nitrožilní (dalšími možnosti jsou pod kůži, či do svalu) a typické je taky šňupání. Méně častý způsob aplikace je inhalování po zahřátí na alobalu anebo požití ústy.

    Pro kokain je charakteristické šňupání anebo injekční aplikace. Pro kokain ve formě cracku je typické kouření.

    Účinky

    Psychostimulancia odstraňují únavu, urychlují myšlení, zvyšují hovornost a dodávají povznášející náladu. Častým příznakem je nechutenství a z toho plynoucí snížený příjem potravy.

    Mezi krátkodobé nežádoucí účinky patří sucho v ústech, zvýšené pocení, bolesti na hrudi, riziko selhání srdce, po odeznění účinku nepříjemný stav útlumu, typické pohyby spojené s intoxikací (takzvaná vykroucenost), paranoidní myšlenky, rozšířené zornice a další.

    Dlouhodobé nežádoucí účinky jsou zastoupeny například nápadným pohubnutím, halucinacemi, které jsou převážně sluchové a vznikem psychické závislosti

    Odvykací stav po užití psychostimulancíí

    Vysazení drogy je obvykle provázeno únavou, neklidem a velmi silnou touhou po opětovném užití drogy. Tělesné obtíže souvisí s vyčerpáním organismu a v krátké době z větší části vymizí. Odvykací stav po stimulanciíh není život ohrožující.

    Přečtěte si také: