Navštivte také: Coworking33 - Sdílené kanceláře Břevnov
  • Titulní stránka
  • Krása a móda
  • Sex a vztahy
  • Zdraví a relax
  • Děti a rodina
  • Recepty
  • Horoskopy
  • Soutěže
  • Vzhůru za dobrodružstvím! Expedice na Khan Tengri

    2.12.2011, Radka Kapuciánová

    Jednou z mnoha expedic, na kterou se můžete vydat, jste-li fanouškem extrémních sportů, je expedice na Khan Tengri. Tato hora s úctyhodnou výškou 7010 metrů je druhou nejvyšší v pohoří Tian Shan.

    Kdo se chce vydat na takovouto dalekou cestu za zdoláním nebezpečně krásné hory na hranici Kazachstánu a Kyrgyzstánu, musí svou expedici plánovat hodně dlouho dopředu – je potřeba zajistit nejen letenky a potřebné vybavení a funkční oblečení, ale nesmíme zapomenout ani na víza a různá povolení ke vstupu do vojenských zón, též transporty auty a dokonce i vrtulníkem.
    Celou expedici na Khan Tengri pořádala firma RockJoy, což je horolezecká škola, která má blízko k firmě Marmot vyrábějící a prodávající vybavení a oblečení do přírody.

    Nesmírně důležité je při takto obtížných expedicích být vybaven kvalitním vybavením, které nutně musí splňovat tři základní podmínky – musí být funkční, lehké, odolné. A právě Marmot vyrábí takové, které splňuje požadavky i těch nejnáročnějších lezců. Důležité je si s sebou zabalit vedle oblečení a vybavení samozřejmě i dostatek jídla.

    Expedice probíhá následovně: absolvujeme let do Bisheku, což je hlavní město Kyrgyzstánu, přistaveným autem dojedeme do Karkary, 500 km vzdáleného města. Odtud druhý den brzy ráno pokračujeme vrtulníkem na ledovec Jižní Inylchek. Cestou vrtulníkem můžeme z výšky (až 5000 m) obdivovat krásný pohled na okolní krajinu.

    Po výstupu z vrtulníku se dostaneme do základního tábora, kde už se nachází vrstva sněhu. Právě se nacházíme v nadmořské výšce 3987m, na rozhraní cest vedoucích k Chan Tengri a Piku Pobedy.  První postupový tábor je vzdálen pouhých 7 km, cesta tam je sice po rovince, zato je velmi zdlouhavá. Výstup nám zabere více než tři hodiny. Po cestě je třeba se vyhýbat nebezpečím v podobě ledových trhlin. Po překonání prvních nástrah následuje opětovné stavění našich Marmot stanů, tentokrát ve výšce 4300 m.

    Nyní už na nás čeká stoupání s převýšením přes 1100 m. Na tomto úseku se nachází nebezpečné místo zvané Hrdlo, kde se stává, že padá led a kameny. Hrozí tak nebezpečí úrazu, je třeba si tedy dávat pozor. Možnost, jak se vyvarovat problémům, je vyrazit včas na cestu k dalšímu úseku – ideální čas je okolo jedné hodiny ranní, jelikož je led zmrzlý. Nyní již jdeme cestou, kde se nachází natažená fixní lana, která lezcům usnadňují postup.

    Druhý tábor se nachází v úctyhodné výšce 5400 m. Třetí výškový tábor najdeme pod velkou převějí v 5900 m. Tento tábor je již znatelně menší. Důležitá při takovýchto expedicích je aklimatizace, kterou je možno po zdolání C3 absolvovat v BC. Výjimečně se při cestě k samotnému vrcholu staví ještě čtvrtý výškový tábor (v 6400 m).

    Čím výš se dostáváme, tím lépe vidíme množství okolních ledovců, též ostrý hřeben, kterým vede cesta na špičku Chan Tengri. Narážíme na další fixní lana, odkud to je přes 1000 m lezení na vrchol.

    Sestup dolů už je rychlý, avšak též únavný. Po dvou hodinách dojdeme do C2, kde balíme stany a jdeme zpět do základního tábora. Cesta s tak velkou bagáží je samozřejmě úmorná. Kdo je ale nadšenec do extrémních sportů, horolezecká škola RockJoy ve spolupráci s dalšími firmami mu zajistí úžasné zážitky!

    Partneři výstupu:

    www.marmot.com
    www.rockjoy.cz
    www.rockjoyshop.cz
    www.sterlingrope.com
    www.edelrid.de

    [gallery link="file" columns="2" orderby="title"]

    Přečtěte si také: