Navštivte také: Coworking33 - Sdílené kanceláře Břevnov
  • Titulní stránka
  • Krása a móda
  • Sex a vztahy
  • Zdraví a relax
  • Děti a rodina
  • Recepty
  • Horoskopy
  • Soutěže
  • Psychosomatické problémy: Nemoc těla skrze duši

    10.11.2011, Markéta Vocetková

    V podzimním sychravém počasí lehce onemocní téměř každý. S přicházející zimou naše imunita slábne a dává tak prostor virům a bakteriím, aby se popraly o naše tělo. Většina z nás si tak protrpí nepříjemné nachlazení nebo chřipku. Typickými příznaky jsou teplota, bolest kloubů, nechutenství a nevolnost. Po několikadenním klidu, léčení a litrech čaje se nám obvykle uleví.

    V chřipkovém období je to normální, avšak co když problémy přetrvávají?  Po návratu ze školy či práce se cítíte unavení, máte teplotu a jste bez nálady, k novému dni cítíte odpor a nejraději byste se mu vyhnuli. Příčinu hledejte nejen na svém těle, ale i ve své mysli. Příznaky jako bolest hlavy a teplota bývají typické pro psychosomatické problémy, tedy potíže s psychikou, které se projeví na těle. Pokud například nezvládáte svou pracovní psychickou zátěž, tělo se začne automaticky bránit, zvýší se vaše teplota a projeví se bolest. Tělo se nás tak snaží varovat před přetěžováním.

    Typickým příkladem je dítě, které má problémy ve škole. V učení není nejlepší, bojí se neúspěchu, stresuje se a naskočí mu teplota. Matka ho nechá doma a dítěti se zázračně uleví, protože potenciální riziko mizí. Jakmile má však znovu nastoupit do školy, tělo si navykne tuto reakci opakovat a vše se tak dostává do nekonečného kruhu. Dítě tedy není nemocné ani v nejmenším, jen si psychicky navodí nemoc, jako obranu před něčím, co nechce.

    Problém nastává, pokud je dítě léčeno prášky a antibiotiky, která jsou vlastně zbytečná. Ničí si imunitu a dostává do sebe velké množství chemických látek, které nejsou ani pro dospělého – natož pro dítě - vhodné, pokud je nepotřebuje.

    Některé děti to dělají podvědomě, jiné záměrně. Obzvláště ty starší, dospívající, si jsou velmi dobře vědomy toho, jak se svých strašáků zbavit.  Jak ale psychosomatické problémy rozeznat a jak je léčit? Prvním znakem je opakování stejného problému a následné zlepšení po možnosti zůstat doma či se jinak vyhnout povinnosti. Pokud na sobě či dětech zpozorujete příznaky v začátcích, máte napůl vyhráno. Nemocný si musí uvědomit, že svým problémům musí čelit, ne jen před nimi utíkat. Pokud jste vyrovnaní po psychické stránce, jste odolnější vůči stresu a nemocem. Nikdo není na problémy sám. Děti mají rodiče, dospělí kamarády a známé.

    Pokud je psychosomatický problém v pokročilém stádiu a člověk už se sám neumí vyrovnat se svými záležitostmi, je na čase navštívit psychologa. Ten také nejlépe odhalí, zda se jedná o psychosomatický původ nemoci, doporučí jak jej řešit a taktéž poradí jak se stavět ke starostem a věcem, které nás tíží.

    Přečtěte si také: