Navštivte také: Coworking33 - Sdílené kanceláře Břevnov
  • Titulní stránka
  • Krása a móda
  • Sex a vztahy
  • Zdraví a relax
  • Děti a rodina
  • Recepty
  • Horoskopy
  • Soutěže
  • Kvasinkové infekce dovedou velmi znepříjemnit život. Jak účinně zabránit recidivě?

    7.11.2011, Tereza Menclová

    Kvasinkové infekce, známé také jako kandidóza nebo mykóza, jsou v dnešní době poměrně častým důvodem návštěv u ženského lékaře. Zanedbaná léčba představuje nejkratší cestu k vleklému chronickému zánětu, který může váš život velmi znepříjemnit. Proto je důležité upřesnit si, jak se kandidóza projevuje a které orgány především napadá.

    Kvasinky (candida albicans) osídlují především střeva, pohlavní ústrojí, jícen, krk i ústa a běžně žijí v našem organismu v rovnováze s ostatními bakteriemi. Při oslabení imunitního systému se však může candida množit a způsobit nepříjemné zdravotní komplikace. Příčin oslabení imunity může být mnoho - užívání antibiotik či antikoncepčních pilulek, nadměrné množství jednoduchých cukrů v potravě, stres, přemíra alkoholu, nedostatečná hygiena a podobně. Jakmile se objeví první příznaky, neměla by se návštěva u gynekologa odkládat.

    Kvasinkovou infekci v oblasti ženských pohlavních orgánů často doprovází hustý bílý výtok a velmi nepříjemné intenzívní svědění. Tyto problémy pak mohou předznamenávat daleko vážnější komplikace, které nastávají při přemnožení kvasinek v oblasti genitálií. Neléčená mykóza může vést až k opakovaným zánětům dělohy, močového měchýře či vaječníků, k poruchám menstruace, křečím a logicky také k poklesu sexuální touhy. Nicméně počáteční příznaky mohou být poměrně všeobecné, proto je nutné vyhledat lékaře, jenž stanoví správnou diagnózu a doporučí vhodný způsob léčení.

    K léčbě by se mělo přistupovat komplexně, aby byla úspěšná a zabránilo se recidivě. V první řadě je důležité pravidelně užívat protikvasinkové léky předepsané doktorem, které však samy o sobě tento problém nevyřeší. Kromě pravidelného užívání léčebných přípravků je nutno dodržovat rovněž speciální dietu. Z vašeho jídelníčku musí zmizet potraviny s vysokým obsahem jednoduchých cukrů, které podporují množení kvasinek v těle. Sladkosti, výrobky z bílé mouky, alkoholické nápoje, kečup a jiná dochucovadla jsou při protiplísňové dietě tabu. Naopak v boji s kvasinkami vám mohou velmi pomoci přírodní bílé jogurty, kysané zelí, ředkvičky, cibule, křen a čaj Lapacho.

    Během léčby by měla být také obnovena přirozená střevní mikroflóra užíváním laktobacilů a posilněn imunitní systém. Lactobacilus acidophilus, tedy užitečné bakterie přirozeně žijící ve střevech, můžeme dodávat do těla přímo ve formě tablet, nebo konzumací přírodních jogurtů s živými kulturami. Pro posilnění imunity je dobré pít jablečný ocet, užívat Echinaceu a vitamín C. Jelikož odumřelé kvasinky musí být z těla vylučovány, za zvážení stojí i užívání byliny zvané ostropestřec mariánský. Ta stimuluje především funkci jater, našeho hlavního detoxikačního orgánu.

    Komplexní léčba samozřejmě neklade nároky jen na náš jídelníček, ale také na celkovou životosprávu a hygienické návyky. Klíčem k úspěchu je rovněž dostatečný spánek a odpočinek, nošení bavlněného prádla a doporučují se i sedací koupele z měsíčku a jiných bylin. Pacientky by si měly zároveň uvědomit, že kvasinková infekce se netýká jen jich, ale také jejich drahé polovičky. I partner by měl dodržovat určité hygienické návyky a případně se poradit s lékařem, aby při pohlavním styku nedocházelo k opakovanému přenášení kvasinkových bakterií.

    Přečtěte si také: