Navštivte také: Coworking33 - Sdílené kanceláře Břevnov
  • Titulní stránka
  • Krása a móda
  • Sex a vztahy
  • Zdraví a relax
  • Děti a rodina
  • Recepty
  • Horoskopy
  • Soutěže
  • Léčba lupénky a jiných kožních chorob pomocí rybiček

    1.11.2011, Eva Hoření

    Kůže je největším orgánem lidského těla. Plní celou řadu funkcí a oproti ostatním orgánům je vystavena očím okolního světa. Ne každý má ale to štěstí, aby zdědil bezchybnou pleť. Jsou mezi námi tací, kteří se celý život potýkají s nějakým kožním onemocněním. Mezi ty nejméně příjemné patří bezesporu lupénka.

    Lupénka neboli psoriáza je velmi časté kožní onemocnění, kterým trpí zhruba 3 % evropské populace. Vyskytuje se v několika formách, které postihují především kůži. Dále se může projevit na kloubech, nehtech a v nejhorších případech i na játrech a ledvinách. Patří mezi tzv. autoimunitní onemocnění, kdy vlastní imunitní buňky opakovaně způsobují chronický zánět kůže s nadměrnou tvorbou nových kožních buněk, které se následně olupují. Na těle se objevují ložiska červené kůže s bílými olupujícími se šupinami.

    Chce to trpělivost

    Léčba lupénky patří do rukou zkušeného dermatologa. Není univerzální metoda, která platí na všechny postižené. Každý reaguje na terapii individuálně s menšími či většími úspěchy. Klasická terapie zahrnuje místní a celkovou léčbu. Přesto se u některých pacientů vyskytuje vleklý průběh s častými recidivami. Proto mnozí sahají k alternativním metodám, jako je například psychoterapie, dietní opatření a různé způsoby relaxace.

    Nakrmte rybičky

    Mezi metodu alternativní léčby, která se stává stále více populární, patří terapie pomocí speciálních rybiček. Její původ je v Turecku v oblasti s Kangalskými horkými prameny, kde žijí rybičky nazývající se Garra Rufa. Jsou 2-15 centimetrů dlouhé, vyskytují se ve vodě o teplotě 36°C a živí se odumřelou kůží. Okusují šupinky kůže a působí tak jako jemný peeling, který pomáhá regeneraci poškozené pokožky. Zpočátku není jednoduché zvyknout si na přítomnost desítky rybiček dotýkajících se kůže na celém těle, ale během 2-3 dnů se z celé procedury stane velmi příjemná a odpočinková záležitost. Aby byla terapie úspěšná, měl by pacient absolvovat třítýdenní kúru s každodenní intenzivní lázní. Rybičky pomáhají především při léčbě lupénky, akné, ekzému a jiných dermatitid.

    Vyvarujte se pochybných salónů

    Často se také můžeme setkat s tzv. rybí pedikúrou. Někteří lékaři upozorňují na možnost přenosu různých kožních infekcí v salónech se špatnými hygienickými podmínkami. Největší riziko představují špinavé ručníky a ruce personálu. Je proto nutné dbát zvýšené pozornosti při výběru salónu a svěřit svou kůži jen opravdovým odborníkům.

    Přečtěte si také: