Navštivte také: Coworking33 - Sdílené kanceláře Břevnov
  • Titulní stránka
  • Krása a móda
  • Sex a vztahy
  • Zdraví a relax
  • Děti a rodina
  • Recepty
  • Horoskopy
  • Soutěže
  • Nové metody v léčbě křečových žil

    18.10.2011, Eva Hoření

    Křečové žíly - varixy jsou běžným onemocněním, které postihuje povrchový žilní systém dolních končetin. Častěji jsou postiženy ženy, ale různou formou žilních abnormalit trpí až 50 % obyvatel. Křečové žíly nejsou jen kosmetický problém, jak by se mohlo zpočátku zdát. Neléčené varixy mohou ohrožovat zdraví vznikem bércových vředů, případně žilní trombózou.

    Jak vznikají

    Na dolních končetinách se nachází 2 systémy – povrchový a hluboký, které jsou propojeny spojovacími žilami. K tomu, aby krev překonala gravitaci a dostala se zpátky k srdci, nám pomáhá svalová pumpa, kterou tvoří svaly dolních končetin a také žilní chlopně, jež zabraňují zpětnému toku krve.

     

    Tip: Pokud trpíte na nízký tlak, nebo jen někde dlouho stojíte a je vám na omdlení, rozpohybujte nohy a postupně zatínejte svaly na obou končetinách. Pomůžete tak návratu krve k srdci a do mozku.

    Ke vzniku křečových žil vede celá řada příčin - od oslabení žilní stěny až přes nefunkční chlopně. Pokud jsou žíly neustále přetěžovány velkým objemem krve, začne se jejich stěna rozšiřovat a vakovitě vychlipovat. Na nohou si všímáme hadovitých vystouplých žil, později se mohou přidružovat bolesti, otoky, brnění, pocit těžkých nohou, svědění kůže, případně ekzém a pigmentace. Velkou roli k jejich vzniku vede dědičnost, nedostatek sportu, obezita a sedavé zaměstnání.

    Zbavte se křečových žil jednou provždy

    Jediným účinným způsobem, jak se zbavit křečových žil, je jejich úplné odstranění. Existuje mnoho různých zákroků, které se odvíjejí od stupně postižení a celkového stavu pacienta. Mezi časté metody léčby patří sklerotizace, chirurgické odstranění celé postižené žíly a laserové operace.

    Nejnovější a zároveň nejšetrnější metodou léčby je technika VNUS Closure Fast. Jedná se o nebolestivý miniinvazivní zákrok, který umožní pacientovi návrat k běžným činnostem hned druhý den po operaci. Celému zákroku předchází označení varixu pomocí ultrazvuku. Poté se přes malý řez na kůži se zavede do žíly speciální radiofrekvenční katetr, který žílu postupně zahřívá. Ta se následně smršťuje a uzavírá. Žíla se z těla neodstraňuje jako při jiných metodách, zůstává po ní jen slabý vazivový proužek. Tato metoda je velmi šetrná a provádí se ambulantně. Na noze nevznikají žádné velké jizvy, modřiny ani otoky.

    Není ale od věci zmínit, že se jedná o výkon, který není hrazen pojišťovnou. Zájemci se musí připravit na to, že budou muset sáhnout poněkud hlouběji do kapsy.

    Přečtěte si také: