Navštivte také: Coworking33 - Sdílené kanceláře Břevnov
  • Titulní stránka
  • Krása a móda
  • Sex a vztahy
  • Zdraví a relax
  • Děti a rodina
  • Recepty
  • Horoskopy
  • Soutěže
  • Správná ústní hygiena nemusí být noční můrou

    8.9.2011, Markéta Vocetková

    Mít zoubky jak perličky - přání každého. Cesta k dokonalému úsměvu nevede jen přes laserové bělení zubů a složité kosmetické zákroky. Dodržováním správné ústní hygieny můžeme dosáhnout lepšího úspěchu než s drahými přípravky.

    Správné čištění zubů zlepšuje kvalitu a zdraví zubní skloviny, posiluje dásně a zamezuje krvácení z úst, které může vést až k paradontóze. Také pomáhá příznivě ovlivňovat míru svěžesti vašeho dechu. A jak by tedy ústní hygiena měla vypadat?

    Kartáček je nadevše. Naprostou většinu zubního plaku odstraníme zubním kartáčkem. Ten by měl mít krátké a co nejjemnější štětinky a malou hlavičku, aby se dostal na co nejvíce míst v ústní dutině. Kvalitní zubní kartáček seženete ve větších drogeriích, v lékárně či ve specializovaných prodejnách zaměřených na ústní hygienu. Tam vám také nejlépe poradí, jaký tvar či materiál vybrat, ukážou, jakým způsobem s kartáčkem pracovat a jak dlouho chrup čistit. Obvykle to bývá po dobu 3-4 minut. Správný způsob čištění vám také předvede ústní hygienista či stomatolog.

    Když je řeč o kartáčcích, nesmíme zapomínat na mezizubní kartáček. Obyčejný kartáček se nedostane do mezizubních prostor, proto je výhodné pořídit si mezizubní kartáček. Ten pronikne do všech těžko přístupných míst a zbaví je plaku. Jeho používání zamezuje vzniku zubního kazu až o 75%. Vyrábí se v mnoha velikostech, aby si každý mohl vybrat tu svou. Velikost se určuje podle velikosti mezer mezi jednotlivými zuby.

    Pokud máte zoubky u sebe a ani mezizubní kartáček se mezi ně nedostane, použijte niť. Dentální niť má stejný efekt jako mezizubní kartáček, navíc může obsahovat vonné látky, např. mentol.

    Závěrečnou tečku tvoří ústní voda. Ta se postará o ochranu zubů po následujících několik hodin, desinfikuje ústa a obstará nám svěží dech. Kloktat by se měla neředěná, po dobu 20 sekund. Po použití nic nejezte a nepijte nejméně 25 minut. Docílíte tak maximálního účinku vody.

    Celková péče o ústa trvá zhruba 6-7 minut a je tou nejlepší prevencí před vznikem kazů a jiných problémů se zoubky. Se správně zvolenou zubní pastou s přísadou fluoru a zesvětlujících složek budete mít o krásný úsměv postaráno.

    Přečtěte si také: