Navštivte také: Coworking33 - Sdílené kanceláře Břevnov
  • Titulní stránka
  • Krása a móda
  • Sex a vztahy
  • Zdraví a relax
  • Děti a rodina
  • Recepty
  • Horoskopy
  • Soutěže
  • Strie - jak vznikají a jak se jich zbavit

    23.7.2011, Dagmar Čechová

    Strie - téma žen (ale i mužů) všech věkových kategorií. Ošklivě vypadající jizvy se mohou objevit kdekoliv na vašem těle a pak už se jich jen těžko zbavíte. Jak vznikají a co s nimi, to se můžete dočíst v dnešním článku.

     

    Vedle celulitidy jsou strie jedním z nejčastějších problémů žen jakéhokoliv věku. Jedná se o malé jizvičky na povrchu kůže, které jsou červenofialové až šedavě bílé. Vznikají při popraskání elastických vláken v kůži po příliš rychlém zvětšení dané partie. Nejčastěji se objevují v těhotenství nebo u žen, které rychle přibraly. Není ale nic divného, když se objeví u dětí v pubertě nebo u mužů, kteří často posilují.

    Strie se nejčastěji vyskytují na břiše, stehnech, zadečku, prsou a pažích. Vždy se jedná o krátké jizévky, ty se ale často vyskytují v liniích za sebou a tvoří tak dlouhé nehezky vypadající jizvy. Oproti normálním jizvám nikdy úplně nezmizí – vyblednou, ale vždy jsou hned na první pohled viditelné. A to už je problém.

    Hlavní otázkou je, proč někteří lidé (obézní, těhotné ženy) strie nemají, ačkoliv jejich tělo prodělalo mnoho rychlých změn. Jsou to především dědičné předpoklady, které brání tvorbě strií u některých jedinců. Když ovšem nepatříte mezi těch pár procent šťastlivců, co s tím?

    Prvním pravidlem je kůži neustále promazávat. U mládeže nebo při cvičení stačí běžné krémy, v těhotenství je lepší používat speciální krémy proti striím, které podporují pružnost vaší kůže. Mazat problémové partie byste měli několikrát denně. Tvorbě strií ale můžete zabránit i vhodným oblečením, konkrétně speciální podprsenkou.

    Když už jste ale nestihli prevenci, jak se strií zbavit, když už se vytvořily? Nejúčinnější možností je odstranění laserem. Pokud ale nemáte finance na drahý zákrok, je nutné své tělo zásobit dostatkem tekutin. Opět platí, že promazávání kůži pomáhá. Navíc můžete vylepšit krevní oběh daných partií masáží prsty. Jako u všech problémů je však nejvhodnější zdravá životospráva.

    Přečtěte si také: