Navštivte také: Coworking33 - Sdílené kanceláře Břevnov
  • Titulní stránka
  • Krása a móda
  • Sex a vztahy
  • Zdraví a relax
  • Děti a rodina
  • Recepty
  • Horoskopy
  • Soutěže
  • Seriál Bonsaje (5/8): Celá krajina u vás doma? Ano, to je saikei

    22.7.2011, Markéta Vocetková

    V japonštině znamená slovo saikei „krajina na misce“ nebo také „živá krajina“. Z toho můžeme odvodit, že se jedná o zmenšený model krajiny, který ovšem můžeme obdivovat v pohodlí našeho domova. Pro bonsajisty je to další zkouška jejich umu a zručnosti, neboť se nepracuje jen se stromky, ale také s mechy, trávou, kameny či pískem. Z bonsajisty se pak stává umělec vytvářející kompozici jednotlivých prvků tak, aby vznikl harmonický celek, co nejvěrněji napodobující skutečnou scenérii.

    Začátky bývají ošemetné. Začněte s výběrem krajiny. Máte své oblíbené místo v přírodě? Zkuste ho přenést k vám domů. Zjistěte si, v jakých podmínkách rostliny žijí, jaké je složení půdy či jaké minerály se v dané oblasti nacházejí. Těchto znalostí využijete při tvorbě vlastní saikei. Základem bývá větší, avšak mělká mísa z keramiky či kameniny, písek, jíl či jiný vhodný substrát na dno misky, sazeničky bonsají, kameny či kousky skal, mech či popřípadě tráva. Vhodné rostlinky a mechy seženete ve specializovaných prodejnách pro bonsaje či ve větším květinářství.

    Na misku zasypanou hlínou umisťujte jednotlivé prvky scenérie. Můžete použít větší kus kamene či skály jako solitér, menší kamínky či jen heboučký mechový porost kolem bonsaje.  Vaší fantazii se meze nekladou, je jen na vás, jaké prvky zkombinujete a v jakém množství. V první saikei se však doporučuje začínat s méně objekty a s nabíranými zkušenostmi vytvářet větší a větší díla. Krajina, na které bude umístěno přes 40 bonsají a jiných prvků, vám pak nebude činit problémy.

    Dbejte na styl a na vzhled. Bonsajistova práce by neměla těšit jen oko, ale i srdce.  Vždy platí, že méně je někdy více a s přibývajícími pokusy sami zjistíte, že krásu krajiny nemusí dokreslovat žádné figurky či stavbičky, naopak, bývají spíše rušivé.

    Saikeie můžete mít vystavené v domácím prostředí, na zahradě či balkonu. V případě umístění venku, nezapomínejte kontrolovat teplotu, aby vám bonsai nezmrzla či se nespálila.

    Zaujalo vás povídání o bonsajích? A co takhle si jejich pěstování taky vyzkoušet, jednoduše a bez rizika? Vyzkoušejte nové sady pro začínající bonsajisty, je to levné jednoduché, a hlavně, vše potřebné naleznete v jediném balíčku! Zakupte si je na specializovaném e-shopu MojeBonsai.cz!

    S magazínem veStylu.cz získáváte navíc automaticky 10% slevu na nákup Grow It sady pro pěstitele bonsají na specializovaném e-shopu MojeBonsai.cz! Stačí do objednávky zadat slevový kód VEST0722. Sleva platí do konce až srpna 2011!

    Přečtěte si také: