Navštivte také: Coworking33 - Sdílené kanceláře Břevnov
  • Titulní stránka
  • Krása a móda
  • Sex a vztahy
  • Zdraví a relax
  • Děti a rodina
  • Recepty
  • Horoskopy
  • Soutěže
  • Seriál Bonsaje (4/8): Jak vybrat správnou misku na bonsai

    17.7.2011, Markéta Vocetková

    Každý správný bonsajista se může pochlubit svou sbírkou bonsají v krásných kameninových či hliněných miskách. I když jsou bonsaje malé stromky, přeci jen rostou, a proto je nutné je přesazovat. Může se poté stát, že se vám doma nahromadí slušná sbírka mističek. Jaká je ta nejvhodnější pro vás? Záleží na typu bonsaje, vašem vkusu a na místu, kde chcete bonsai uchovávat.

    Pokud se zaměříte na typ bonsaje, dívejte se na její tvar. Vysoké, štíhlé bonsaje se dobře pěstují v mělkých oválných miskách, kde si mohou vytvořit široký kořenový bal, který jim zajišťuje potřebnou stabilitu. U bonsají v kaskádovitém tvaru se doporučuje vysoká, robustnější miska, která rostlinu udrží na místě, aniž by se převážila. Pokud se chcete kochat ne jednou bonsají, ale rovnou celým miniaturním lesíkem, pořiďte si menší korýtko, kam se pohodlně vejde seskupení těchto malých stromečků.

    Jestliže vybíráte podle podmínek pro pěstování, berte v úvahu počasí popř. teploty, ve kterých se bude bonsai nacházet. Při zazimování venkovních bonsají je nutné zakoupit misku z keramiky, která nepopraská mrazem.  Kdyby k něčemu takovému došlo, mráz by rostlince mohl poškodit kořeny, a tím ji i zahubit. U rostlinek pěstovaných ve skleníku či v běžném bytě si s tímto nemusíme dělat starosti.

    A v neposlední řadě je tu vzhled. Mějte na paměti, že bonsai má symbolizovat harmonii s přírodou, krásu rostlin a měla by uklidňovat. Proto není žádoucí sázet bonsaje do křiklavých květináčů či ke kořenům umisťovat laciné cetky. Ideální jsou kameninové misky v neutrálních tónech – béžové, modro-šedé či hnědé a zelené. Zruční kutilové si mohou misku vyrobit sami z vlastní hlíny a ozdobit dle libosti. Vždy ale s rozvahou.

    Při každém přesazování bychom měli misku řádně vymýt od zbytků hlíny, zamezíme tak přenosu bakterií a plísní na bonsai, kterou do misky vsadíme.

    Zaujalo vás povídání o bonsajích? A co takhle si jejich pěstování taky vyzkoušet, jednoduše a bez rizika? Vyzkoušejte nové sady pro začínající bonsajisty, je to levné jednoduché, a hlavně, vše potřebné naleznete v jediném balíčku! Zakupte si je na specializovaném e-shopu MojeBonsai.cz!

    S magazínem veStylu.cz získáváte navíc automaticky 10% slevu na nákup Grow It sady pro pěstitele bonsají na specializovaném e-shopu MojeBonsai.cz! Stačí do objednávky zadat slevový kód VEST0717. Sleva platí do konce až srpna 2011!

    Přečtěte si také: