Navštivte také: Coworking33 - Sdílené kanceláře Břevnov
  • Titulní stránka
  • Krása a móda
  • Sex a vztahy
  • Zdraví a relax
  • Děti a rodina
  • Recepty
  • Horoskopy
  • Soutěže
  • Seriál Bonsaje (3/8): Dejte své bonsaji tvar

    12.7.2011, Markéta Vocetková

    Pokud jste úspěšně začali pěstovat svou bonsai, máte základní kmínek a dostatek nadšení pro práci, začíná umění tvarování. Vzhledem k tomu, že bonsají může být téměř každý stromek, je třeba si dopředu rozmyslet, jak by měl vypadat. Ideální je, pokud vaše bonsai kopíruje tvar skutečného stromu stejného druhu. Můžete tak mít vzrostlý jilm na zahradě a jeho malou kopii u sebe doma.

    A jak tedy nejvhodněji začít? Postupujte opatrně a pomalu. Kmínek sazeničky omotejte silnějším drátkem, zhruba pod úhlem 45 stupňů. Drátek nesmíte utáhnout příliš, zarostl by do kůry a zanechal na stromku nevzhledné jizvy. Nyní bonsai zohýbáme do náležitého tvaru, měla by v něm držet, pokud zvolíme správný drát. Pokud ne, můžeme stromek zafixovat provázky či - v případě silnějších větví - je připevníme na bambusovou konstrukci, uvázanou k bonsajové misce. V následujících řádcích naleznete pár základních tvarů a stylů, do kterých můžete svůj stromek nechat vyrůst.

    Prvním a nejjednodušším tvarem, který se hodí pro listnaté bonsaje a zvládne je i bonsajista - začátečník, je kmen vzpřímený neboli čokkan. Jeho základem je štíhlý vzpřímený kmen, ze kterého odbočují větve, téměř kolmo ke kmeni. Je velice snadný na pěstování, není třeba jej tvarovat a ohýbat, naopak – spíše jej zpevňujeme drátkem, aby stál vzpřímeně. Při zastřihování větví dbáme na to, aby nikdy větve nestály proti sobě. V takovém případě jednu z nich odstřihneme těsně u kmenu a zalijeme speciální pryskyřicí proti škůdcům.

    Dalším oblíbeným tvarem je tzv. polokaskáda neboli hankengai. Je velmi oblíbený u jehličnatých bonsají, kde jej lze také nejlépe vytvořit. Jedná se o tvar stromku, kdy celý stromek nebo část větví visí dolů pod úroveň okraje misky a tvoří jakési kaskádovité schody. V tomto stylu je nutné rostlinu velice silně ohýbat a modelovat, aby dosáhla náležitého tvaru. Stromek v misce kopíruje tvar obvykle borovic, které v přírodě rostou na skalách, a příroda je tvaruje do kaskád. Bonsai v polokaskádě by nikdy neměla spadat pod úroveň dna misky. Pokud ji tak necháte vyrůst, dostane se vám až do tvaru klasické kaskády neboli kengai.

    Zaujalo vás povídání o bonsajích? A co takhle si jejich pěstování taky vyzkoušet, jednoduše a bez rizika? Vyzkoušejte nové sady pro začínající bonsajisty, je to levné jednoduché, a hlavně, vše potřebné naleznete v jediném balíčku! Zakupte si je na specializovaném e-shopu MojeBonsai.cz!

    S magazínem veStylu.cz získáváte navíc automaticky 10% slevu na nákup Grow It sady pro pěstitele bonsají na specializovaném e-shopu MojeBonsai.cz! Stačí do objednávky zadat slevový kód VEST0712. Sleva platí do konce až srpna 2011!

    Přečtěte si také: