Navštivte také: Coworking33 - Sdílené kanceláře Břevnov
  • Titulní stránka
  • Krása a móda
  • Sex a vztahy
  • Zdraví a relax
  • Děti a rodina
  • Recepty
  • Horoskopy
  • Soutěže
  • Čaj - nápoj, který povzbuzuje, uklidňuje i léčí

    11.7.2011, Radka Kapuciánová

    Čaj je nejstarší nápoj, který člověk vyrábí. Hned po vodě je nejrozšířenějším a nejoblíbenějším nápojem na světě. Kam až spadá jeho historie, se přesně nedá určit, víme ale, že se s výrobou čaje začalo už před naším letopočtem. Nejstarší herbář, který obsahuje záznamy o čaji, vznikl již před 1500 lety na území Číny, ovšem legendy o čaji jsou ještě o celá staletí starší. Některé asijské národy datují první výrobu čaje ještě dříve, ale jediné, co se dá doložit, je fakt, že do Evropy se tento lahodný nápoj dostal až v 16. století.

    Druhů čajů je hned několik. Na Západě jsou neoblíbenějšími druhy čaj černý, Pu-er (tmavý) a ovocný, v asijských zemích je to zase zelený a oolong (polozelený), pomyslnou třešničkou je pak bílý, který si většinou dopřávají pouze labužníci. Oblíbenými čaji jsou též zvláštní exotické druhy, jakými je například honeybush, jihoamerické maté a jihoafrický rooibos.

    Již odedávna lidé vědí, že čaj je zázračný nápoj, který dokáže jak uklidnit, tak i povzbudit. To či ono záleží na druhu čaje a délce louhování.

    Co se týče účinků pití kvalitních čajů na zdraví, bylo by dobré zmínit, že zelený čaj je silný antioxidant (konkrétně obsahuji antioxidanty rovnou dva – vitamin C a katechin), a tak účinně působí proti negativním vlivům prostředí, kouření apod. Mimo to má také dezinfekční účinky, zvyšuje tak například obranyschopnost. Pokud budete zelený čaj pravidelně kloktat, omezíte tak vznik bakterií v ústní dutině, díky čemuž získáte svěžejší dech. Nezanedbatelný pozitivní vliv má tento druh čaje i při prevenci v boji proti některým druhům rakovin, konkrétně rakoviny kůže, slinivky, konečníku, prsu. Zeleným čajem také můžeme bojovat proti únavě, zvyšuje dobrou náladu a koncentraci organismu.

    Pokud potřebujete povzbudit, sáhněte po šálku kvalitního černého čaje, který obsahuje ze všech druhů čajů nejvyšší obsah kofeinu. Oproti kávě, která má většinou jen krátký povzbuzující účinek, nabuzení černým čajem skutečně trvá dlouho, navíc ho můžete vypít větší množství než kávy, která vás navíc odvodňuje. Nedávné vědecké studie navíc odhalily, že černý čaj snižuje hladinu cholesterolu v krvi a snižuje tak riziko srdečních příhod. Dokonce je vhodný i pro diabetiky, jelikož snižuje hladinu glukozy v krvi.

    Ať už pijete jakýkoliv druh čaje, všeobecně platí, že jsou velice zdravé. Ovšem neměly by tvořit většinový podíl ve skladbě nápojů ve vašem pitném režimu, tím by měla být čistá neperlivá voda, ze které jsme ostatně všichni tvořeni.

    Přečtěte si také: