Navštivte také: Coworking33 - Sdílené kanceláře Břevnov
  • Titulní stránka
  • Krása a móda
  • Sex a vztahy
  • Zdraví a relax
  • Děti a rodina
  • Recepty
  • Horoskopy
  • Soutěže
  • Seriál Bonsaje (2/8): Od semínka k bonsaji

    10.7.2011, Markéta Vocetková

    Rozhodli jste se stát pěstitelem bonsají a nevíte kde začít? Vyzkoušejte techniku, která je vhodná pro každého, i pro naprostého začátečníka. Říká se mu „technika bonsaje ze semena“. Již sám název vypovídá, že o rostlinku se budete starat od jejího narození ze semínka, budete sledovat její růst a dávat jí náležitý tvar. Pro tuto techniku jsou vhodná například semena jilmu, který vypadá krásně jako bonsai a jeho tvar i růst se dají dobře regulovat. Pro začátek byste si měli připravit správné náčiní - bonsaistické nůžtičky, kleštičky, lopatičky na hlínu, menší kontejner se zeminou na výsadbu sazeniček, mělkou keramickou či kameninovou misku a pochopitelně správná semena. Pro váš komfort existují i speciální sady pro pěstitele bonsají, ve kterých naleznete většinu základního vybavení pro bonsajisty.

    Máte vybavení a chuť do práce? Tak tedy můžeme začít. Semena necháme vyrůst do asi 15 cm vysoké sazeničky. Nelekněte se, že hned nebude mít ihned tvar stromku. Zprvu to bude jen kmínek s pár větvičkami. Ze začátku je dobré vysadit 2-3 semena, abychom mohli zvolit nejvhodnější sazeničku a zvýšili tak naši šanci na úspěch. Nyní začíná pravá bonsaistická práce. Z kontejneru vyjmeme sazeničku bonsaje, očistíme její kořeny a zakrátíme je. Kořeny malé sazeničky odstraňujeme střídmě, u velkých, starších bonsají to mohou být až dvě třetiny kořenového balu. Sazeničku přesadíme do bonsajistické misky. Vždy kontrolujeme, aby kořeny byly zkráceny podle velikosti misky a rostlinka v ní dobře seděla. Pokud ji chceme zafixovat na místě, použijeme ohebný drátek, kterým připevníme rostlinku k zavlažovacím otvorům v misce. Když se sazenička rozroste a její váhu už unesou kořeny, můžeme drát odstranit.

    Zasazenou rostlinku nyní musíme tvarovat. Nejefektivnější způsob je omotat kmen drátkem a ohnout ho do námi požadovaného tvaru. Rostlina si na tvar zvykne a po zhruba 3-4 měsících můžeme drát sundat. Při tvarování drát nikdy neutahujeme silně, neboť rostlinka roste a sílí a drát by mohl zarůst do kůry. Po odstranění by po sobě zanechal nevzhledné jizvy.

    Jestliže tvarujeme starší či vzrostlejší bonsai, drát už nebude efektivní. V takovém případě použijeme konstrukci z bambusových trubiček a provázků, pomocí které bonsai stáhneme a zafixujeme pomocí provázků k misce nebo k jinému vhodnému podkladu. Po několika měsících můžeme konstrukci odstranit.

    Toto byly základní kroky při pěstování bonsají. V dalších článcích se dočtete o výběru tvarů, o správném zastřihování a pěstování bonsají a také rady, tipy a triky, které se hodí i pro zkušeného bonsajistu.

    Zaujalo vás povídání o bonsajích? A co takhle si jejich pěstování taky vyzkoušet, jednoduše a bez rizika? Vyzkoušejte nové sady pro začínající bonsajisty, je to levné jednoduché, a hlavně, vše potřebné naleznete v jediném balíčku! Zakupte si je na specializovaném e-shopu MojeBonsai.cz!

    S magazínem veStylu.cz získáváte navíc automaticky 10% slevu na nákup Grow It sady pro pěstitele bonsají na specializovaném e-shopu MojeBonsai.cz! Stačí do objednávky zadat slevový kód VEST0710. Sleva platí do konce až srpna 2011!

    Přečtěte si také: