Navštivte také: Coworking33 - Sdílené kanceláře Břevnov
  • Titulní stránka
  • Krása a móda
  • Sex a vztahy
  • Zdraví a relax
  • Děti a rodina
  • Recepty
  • Horoskopy
  • Soutěže
  • Downshifting – zvolněte životní tempo a užívejte si!

    16.6.2011, Markéta Vocetková

    Pro někoho únik z každodenní rutiny, součást životního stylu, pro jiného zase záchranná brzda. O čem že je řeč? O Downshiftingu. Tento životní směr se rozvinul v Anglii, kde ho s nadšením provozují tisíce lidí. Jak již název napovídá, smyslem je zařadit „zpátečku“, zvolnit životní tempo a užívat si života.

    Downsifting je vhodný pro každého bez rozdílu věku či pohlaví. Je to životní styl založený na myšlence osvobodit se od materiálního světa, vyměnit hodnotu peněz za uspokojení z činností, které člověka baví. Pro představu – manažerka velké společnosti, matka dvou dětí. Kvůli pracovním zakázkám zůstává dlouho v práci. Domů jezdí velmi pozdě, nestíhá vyzvedávat děti ze školky, čím dál více povinností nechává na manželovi, včetně prácí kolem domácnosti. Má žaludeční bolesti, často nestíhá jíst, její tempo je velice rychlé. Před časem zjistila, že jí vypadávají chomáčky vlasů. Jednoho dne, při cestě do práce, po probdělé noci, si řekne dost. Otočí auto, jede domů. Cestou volá do práce, že končí. Sedne si domů, vydechne si. Po pár týdnech si zakládá zahradnictví, její vytoužené zahradnictví, které vždy chtěla. Nevydělává sice takový obnos jako dříve, avšak nyní nepropásne ani jednu rodičovskou schůzku, je veselá a odpočatá. S manželem to krásně klape, dokonce čekají další dítě. Zdravotní problémy zmizely. Když se žena zamyslí nad svým životem, vidí, že je mnohem šťastnější. Peníze nejsou vše. Zpátečka se v tomto případě stala záchrannou brzdou.

    Zní to jako pohádka? Možná je to i váš příběh. Každý z nás se honí za úspěchem, kariérou a penězi. Je to naše potřeba ale zároveň i část životního stylu. Měli bychom se zamyslet nad tím, jestli nám peníze opravdu přinášejí štěstí a jestli není hezčí pocit ze skromného výletu s rodinou, než z nového bytu, do kterého se vracíme velice pozdě večer a nic jiného než postel nás stejně nezajímá. Zkuste i vy zvolnit své životní tempo, užívat si života a podlehnout kouzlu downshiftingu.

    Přečtěte si také: