Navštivte také: Coworking33 - Sdílené kanceláře Břevnov
  • Titulní stránka
  • Krása a móda
  • Sex a vztahy
  • Zdraví a relax
  • Děti a rodina
  • Recepty
  • Horoskopy
  • Soutěže
  • Nespavost, a jak s ní zatočit

    29.5.2011, Dagmar Čechová

    Nespavost je velký problém dnešní společnosti. Trpí jí mladí i staří a objevuje se z nekonečné řady důvodů. Pojďme se tedy podívat, jak na ni.

    Nespavost (neboli insomnie) je soubor několika příznaků – obtížné usínání, nestálý spánek, časné ranní probouzení, spánek, po kterém nejste odpočatí. Aby se o insomnii dalo hovořit, pak by se tyto příznaky měly objevovat často a dlouhodobě. Co se týká doby usínání, pokud je delší než třicet minut, víte, že máte problém. Totéž platí pro více jak čtyři probuzení za noc, při kterých se opravdu proberete nebo probuzení hodinu před plánovaným budíčkem.

    Mnoho lidí trpí pouze jedním příznakem z výše popsaných, ale i to může znamenat vážný problém. Celková únava je nejčastějším příznakem, dále pak výkyvy nálad – zejména podráždění, zhoršení krátkodobé paměti a pochopitelně i zhoršení pracovní výkonnosti.

    Nespavost většinou způsobuje stresová situace z denního života. Po jejím odeznění se i spánek vrací do normálu. To mluvíme o krátkodobé nespavosti. Horší to je při té dlouhodobé – tu způsobuje například špatná hygiena spánku. Před spaním byste neměli pít nápoje s obsahem kofeinu a podobných látek, neměli byste se věnovat namáhavé fyzické aktivitě nebo intelektuálním činnostem – ty nutí mozek zůstat bdělým. Samozřejmě to neplatí u každého, ale může to být jednou z příčin u mnoha postižených.

    Jak tedy na nespavost? Kromě výše zmíněných byste měli vynechat jakékoliv spaní nebo odpočinek v posteli během dne. Je také možné využít akupunkturu nebo i lázeňskou léčbu – obě metody napomáhají uvolnění. Nejčastěji však stále saháme po farmakologických prostředcích, ty vám totiž jako první navrhne i mnoho lékařů. Často se však po prášcích na spaní probudíte jen velmi ztěžka a několik hodin si můžete připadat stále napůl mimo.

    Naštěstí existuje i mnoho babských rad – například teplé mléko (nebo kakao), bylinkové čaje, únavná práce, která vás nikdy nebavila (například žehlení) nebo čtení. Ve většině případů je však nutné zajít k lékaři a poradit se přímo s ním.

    Přečtěte si také: