Navštivte také: Coworking33 - Sdílené kanceláře Břevnov
  • Titulní stránka
  • Krása a móda
  • Sex a vztahy
  • Zdraví a relax
  • Děti a rodina
  • Recepty
  • Horoskopy
  • Soutěže
  • Nechte se zlákat na šálek kávy, té pravé italské!

    8.5.2011, Markéta Vocetková

    Káva je ve světě velice oblíbeným nápojem. Není divu, vždyť jen pro její povzbuzující účinek a lahodnou chuť si jí oblíbily miliony lidí. Provází nás prakticky celým dnem, od silného ranního espressa až k lahodnému odpolednímu cappuccinu.

    Jednou ze zemí, kde si kávu dokážou náležitě vychutnat, je nepochybně Itálie. Šarmantní a energičtí Italové si svůj den jen těžko představí bez svého šálku. Jejich denní harmonogram se však od toho našeho liší. Zatímco my Češi neustále pospícháme a po ránu vypijeme pořádného „turka“ nebo menší espresso, Italové svůj den začínají Cappuccinem. Kávy s mlékem se všeobecně v Itálii pijí spíše ráno a dopoledne, dát si odpoledne Caffe Latte je společenskou sebevraždou. Avšak v turistických destinacích jsou Italové na přístup cizinců zvyklí. Espresso pijí odpoledne a na večer. Téměř každý Ital se večer zastaví v kavárně na kávu a zákusek.

    A jak by správná káva měla vypadat?


    Základem je nepochybně slavné espresso. To je připravováno z jemně mleté kávy, obvykle v množství sedmi gramů na jeden šálek. Káva se vloží do zásobníku kávovaru kde je přes ni pod silným tlakem přelita – „presována“ voda. Pravé italské espresso vytéká z kávovaru 25 sekund a má objem 25 ml vody. Ne jeho hladině by se měla utvořit 1- 2 mm vysoká hnědá pěna. České espresso je taktéž ze sedmi gramů kávy, avšak je v něm více vody, obvykle 80-200 ml.

     

    Caffe piccolo je menší verzí espressa. Vystačí na jeden až dva loky a je velice silné.

    Cappuccino – Základem je 1/3 espresso, 1/3 mléka a 1/3 mléčné pěny. DO velkého šálku se připraví espresso, ve vychlazené konvičce se našlehá pěna z plnotučného mléka. Výsledná směs by neměla být teplejší než 70 stupňů. Kvalitní cappuccino poznáte tak, že se dá ihned po přípravě vypít. Na závěr se pěna může posypat skořicí či čokoládou.

    Caffe Corretto – je klasické espresso, do kterého se přidává koňak či grappa – italská pálenka.

    Latte Machiato – Je káva s velkým podílem mléka. Skládá se ze 2/3 z mléka a mléčné pěny a z 1/3  espressa. Machiato znamená italsky „skvrnitý“, káva dostala takový název pravděpodobně díky kávovým skvrnám v mléce. Latte se podává ve vysoké sklenici obvykle s malou sušenkou. Kvalitu poznáte tak, že pokud sušenku položíte na pěnu, nepropadne se a zůstane ležet.  Podobná káva je například Caffe lungo, které má také velký podíl mléka.

    Granita al Caffe – Je kávová ledová tříšť. Připraví se klasické espresso, nechá se zmrznout a poté se rozmixuje... Je velmi oblíbené v horkých letních měsících.

    Já osobně mám chuť zajít na kávu a sladký zákusek… A co vy?

    Přečtěte si také: